Top
  >  Relatie   >  Bijna de helft van de vrouwen is verdrietig na seks

vrouwen verdrietig na seks
Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bijna de helft van de vrouwen verdrietig is na seks. Nu is dat natuurlijk goed voor te stellen na een tegenvallende one night stand of een echtgenoot die na de daad direct uit bed springt om tv te kijken. Maar hoe komt het dat we na een heerlijke vrijpartij ook bedroefd kunnen zijn?

Uit een studie van de Queensland University of Technology, onder 230 vrouwen tussen de 18 en de 55 jaar, is gebleken dat 46 procent van de vrouwen wel eens last heeft gehad van postcoïtale dysforie. Dit is een after seksdip die zich kan uiten in angst, huilbuien, agitatie, melancholische of depressieve gevoelens en zelfs agressie. 20 procent van de vrouwen gaf ook aan al vaker geworsteld te hebben met verdriet na gemeenschap.

Hormonen veroorzaken after seksdip

De onderzoekers beweren dat de terneergeslagenheid niet komt door een gebrek aan intimiteit. Want zelfs vrouwen die zich enorm aangetrokken en verbonden voelen tot hun partner kunnen zich na seks verdrietig of angstig voelen. De hormonale veranderingen die na een orgasme optreden zouden dan ook de oorzaak zijn. Tijdens seks komen er allerlei hormonen vrij die voor depressieve klachten kunnen zorgen.

Volgens seksuologe Eveline Stallaart gaat de after seksdip theorie helemaal terug naar de oertijd. “Heel vroeger, toen mannen nog met knuppels en een bontvelletje rondliepen, hadden we waarschijnlijk puur en alleen seks voor de voortplanting. Wanneer een vrouw na de seks kwetsbaar is door de after seksdip, roept zij de man onbewust op haar te troosten, knuffelen of verzorgen. Dit is evolutionair gezien een test: mocht de vrouw zwanger raken, weet ze of de man wel of niet goed voor haar en het kind zal zorgen.”

Foto: Tina Franklin