Top
  >  Familie   >  11 dingen die je niet moet zeggen tegen een jonge moeder

Niet zeggen tegen jonge moeder
Jong kinderen krijgen heeft zijn voordelen. Zo heb je meer energie en herstelt je lichaam sneller. Toch zijn jonge mama’s bepaalde dingen ook gewoon zat, zoals altijd maar dezelfde vragen. Er zijn dan ook een aantal dingen die je niet moet zeggen tegen een jonge moeder.

Bij de ene vrouw komen moedergevoelens eerder dan bij een ander. Mama zijn is leuk, maar als je ergens in de 20 bent en je hebt een kindje word je vaak geconfronteerd met dezelfde opmerkingen. Mocht je weer eens één van de volgende vragen krijgen lach dan gewoon beleefd en trek je er vooral helemaal niets van aan.

 1. Was het een ongelukje?

  Dit is misschien wel de meest persoonlijke vraag die je aan een moeder kunt stellen en bij een jonge moeder ligt het nog gevoeliger. Ongeacht of de zwangerschap gepland was of niet, niemand wil denken dat haar kind een ‘ongelukje’ was. Ook al was het misschien niet gepland, in veel gevallen is het wel heel erg welkom.

 2. Wanneer gaan jullie trouwen?

  Hallo, de laatste keer dat ik het controleerde waren de jaren 50 al lang voorbij! Als we willen trouwen hebben we daar nog genoeg tijd voor. En mochten we besluiten om het over 7 jaar toch te doen, dan is het ook nog eens heel bijzonder dat ons kind deze gebeurtenis bewust kan meemaken.

 3. Maar je bent zelf nog een kind!

  Deze opmerking komt vaak van iemand die wat ouder is en een twintiger nog ziet als een kind. Een vrouw van in de 20 is een vrouw of ze nu wel of geen kind heeft. Daarnaast kun je ook nog gewoon genieten van je jonge jaren samen met je kind.

 4. Ben je er blij mee of heb je er spijt van?

  Op deze vragen wil geen enkele moeder antwoord geven! Want zou het niet vreemd zijn als een mama zegt: “Nee, eigenlijk ben ik er helemaal niet blij mee!” Het is gewoon heel simpel: kinderen zijn echt heel leuk, zelfs als je ergens in de 20 bent.

 5. Ik wil nog van mijn vrijheid genieten voor ik aan kinderen begin!

  Als jonge moeder ontdek je vrij snel wat vrijheid precies is. Zo ga je met andere ogen kijken naar een avondje uit of een weekendje weg. Die keren dat je even uit je moederrol kunt stappen, geven het woord vrijheid direct een andere betekenis.

 6. Je wacht toch nog wel even met je volgende kindje?

  Het gaat helemaal niemand iets aan hoe lang een moeder wacht tussen haar kinderen, ongeacht hoe oud ze is. Je weet nooit of iemand alweer in verwachting is, probeert een kindje te maken of problemen heeft met zwanger raken. Dit ongevraagde advies kan echt onnodig pijn veroorzaken.

 7. Wat vinden je ouders ervan?

  De meeste ouders van jonge moeders vinden het heel mooi dat ze qua tijd veel langer kunnen genieten van hun kleinkinderen. Daarnaast is er ook nog eens de kans dat ze zelfs overgrootouders worden en dat is een zeldzaam en prachtig iets.

 8. Je had moeten wachten tot je financiën in orde waren!

  Kinderen zijn duur, ongeacht wanneer je gezinsuitbreiding krijgt. Jonge mama’s zullen er alles aan doen om hun kindje een goed leven te geven net zoals oudere moeders dat doen.

 9. Maar hoe zit het dan met je werk?

  Maak je maar geen zorgen als een carrière gewenst is, komt die er echt wel. Uiteraard vind je jezelf nog altijd heel belangrijk, maar je kleine oogappel heeft net een streepje voor. Dus misschien kies je er nu voor om je werk op een laag pitje te zetten, thuis te blijven of juist volop gas te geven.

 10. Als je terug kon in tijd, zou je het dan anders doen?

  Natuurlijk! Dan zou ik aandelen hebben gekocht in Facebook en nu met mijn partner en kindje wonen in een reusachtige villa. Alleen heb ik nog geen tijdmachine gevonden waarmee ik dat kan doen.

 11. Maar al je vrienden hebben nog geen baby’s!

  Iemand moet toch de eerste zijn? Een jonge moeder die de enige is in haar vriendengroep met een baby krijgt waarschijnlijk een kindje dat lekker verwend wordt. Al die aandacht en liefde is echt geen slechte zaak.

Foto: JanDix