Top
  >  Familie   >  13 dingen die je niet moet zeggen tegen een werkende moeder

een werkende moeder
Als werkende moeder heb je geregeld te maken met vervelende opmerkingen en vragen. De volgende dingen die je niet moet zeggen tegen een werkende moeder komen je dan ook waarschijnlijk bekend voor.

De meeste werkende moeders kennen het gevoel van overrompeld te worden door een vraag over hun opvoedingsstijl. Vrienden, collega’s, familieleden en thuisblijfmoeders geven regelmatig ongevraagd hun mening. Natuurlijk zijn sommige opmerkingen goed bedoeld, maar anderen zijn ronduit onbeschoft. Kortom, van de volgende vragen word je als werkende moeder echt duivels.

 1. Waarom heb je kinderen gekregen als je ze door een ander laat opvoeden?

  Deze opmerking komt heel hard aan. Want het is net alsof er gezegd wordt dat je niet goed hebt nagedacht voordat je kinderen kreeg. Dat je een baan hebt, betekend niet dat je niet goed voor je kroost zorgt. Je moet alleen de juiste balans vinden en dat vraagt om veel plannen.

 2. Ik zou ook wel een hele dag weg willen van mijn kinderen

  Als je dit echt meent, stuur me je cv en dan kan ik je verder helpen. Vergeet alleen niet dat deze ‘vrijheid’ komt met zijn eigen problemen. Je gaat niet een dagje naar de spa. Het wordt immers werk genoemd voor een reden.

 3. Moet je echt per se werken?

  De meeste moeders, en uiteraard ook vaders, werken omdat ze het geld nodig hebben. Maar het kan ook zo zijn dat je het fijn vindt om te werken en het salaris niet hard nodig hebt. Wat jouw financiële situatie ook is, het gaat niemand iets aan.

 4. Ik zou nooit iemand anders mijn kinderen kunnen laten opvoeden

  Natuurlijk laat ik andere mensen alle beslissingen voor mijn kinderen maken. Ik ga nooit naar ouderavonden, meen ze niet mee naar de dokter en helpen met huiswerk doe ik ook niet. Ik geef ze nooit een knuffel en een kus en samen spelen komt ook niet in mijn woordenboek voor.

 5. Ik denk dat jouw kinderen hun moeder missen

  En bedankt, ik voel me veel beter voor deze informatie. Is er nog iets anders dat je me wilt vertellen? Dat je bijvoorbeeld denkt dat ik alle mijlpalen mis of dat ik ze door mijn werk levenslang emotioneel beschadig?

 6. Vorige week ging je toch ook al eerder weg vanwege je kinderen?

  Soms is het lastig om je werkschema en familie te combineren. Een collega die twijfelt aan jouw werkethiek, als je met je kind naar de dokter of school moet, is niet fijn. Dat je 2 uur eerder bent begonnen en de lunch hebt overgeslagen, daar hoor je trouwens niemand over.

 7. Ik weet niet hoe je het doet. Ik zou me zo schuldig voelen!

  Ik voelde me vrij goed vandaag, maar dankzij deze opmerking sta ik weer met beide benen op de grond. Je hoeft mij echt niet te vertellen dat het lastig is. Zeker niet als je je kind met tranen achterlaat bij de leidster.

 8. Later is er nog genoeg tijd om te werken, die eerste jaren zijn zo kostbaar

  Waarom wordt dit nooit tegen vaders gezegd? Werkende moeders hebben ook heel veel bijzondere momenten met hun kinderen. Het moment dat je je kind voor het eerst ziet lopen of tegen je zegt dat je de allerliefste mama van de hele wereld bent, zijn speciale gebeurtenissen die je koestert.

 9. Ik denk niet dat jij de promotie wilt, omdat je jonge kinderen hebt

  Maak je deze aanname ook bij de vaders die in dit bedrijf werken? Bij een promotie draait het om jouw prestaties. Als je de ambitie hebt om hoger op te komen laat dat dan weten aan je collega’s en leidinggevende.

 10. Ben je niet bang dat je er niet genoeg bent voor je kinderen?

  Uiteraard ben je als ouder ontzettend belangrijkste voor je kroost. Maar omdat je werkt betekend dat echt niet dat je er niet voor ze bent. Daarnaast leren je kinderen ook veel dingen van andere mensen.

 11. Ik zou mijn kinderen te veel missen als ik zou werken

  Deze opmerking kan heel vervelend overkomen. Het allerliefst zou je dan ook willen schreeuwen dat je een harteloze moeder bent die haar kinderen nooit mist. De waarheid is natuurlijk dat het missen van je oogappels universeel is en het gevoel voor elke moeder hetzelfde is.

 12. Dus jij verkiest je carrière boven je kinderen?

  Ja, elke dag sta ik op en ik denk bij mezelf: Het belangrijkste in mijn leven is mijn carrière. Mijn gezin kan de pot op en heeft helemaal niets te maken met de reden waarom ik werk. Deze uitspraak maakt je misschien wel het booste van allemaal. Haal dan ook diep adem en tel rustig tot 10.

 13. Ik zou niemand anders vertrouwen met mijn kinderen

  Het is niet zo dat je je kinderen achterlaat bij een wildvreemde op straat. Natuurlijk heb je de achtergrond van de oppas, au pair of kinderopvang gecheckt. Ze versterken jouw manier van opvoeden en voegen ook iets toe aan het leven van je kinderen.

Ook leuk om te lezen: 10 dingen die je niet moet zeggen tegen een thuisblijfmoeder

Foto: National Assembly for Wales