Top
  >  Familie   >  Nog eens 10 dingen die thuisblijfmoeders niet willen horen

Wat thuisblijfmoeders niet willen horen
Wel of niet thuisblijven is een lastige keuze die veel moeders moeten maken. Vrouwen die besluiten om thuisblijfmoeder te worden, worden vaak geconfronteerd met jaloerse, domme of zelfs minachtende opmerkingen.

Tegenwoordig worden vrouwen die thuisblijven regelmatig getypeerd alsof ze een verschijnsel uit de jaren 50 zijn. Veel mensen denken dan ook dat ze het recht hebben om een opmerking te maken over jouw keuze om voor je kinderen te zorgen. Je loopt hierdoor tegen heel wat vooroordelen aan. Daarom staan hieronder in navolging van 10 dingen die je niet moet zeggen tegen een thuisblijfmoeder nog eens 10 opmerkingen die je spinnijdig maken.

 1. Ik bedoel, het is niet alsof je werkt

  Oh, ik werk echt. Om precies te zijn 7 dagen per week. Ik werk heel hard en maak lange dagen, maar dat alles wel zonder de voordelen en salaris.

 2. Wanneer begin je weer met werken?

  Ben ik minderwaardig omdat ik geen baan heb? Maar als je het niet erg vindt, ben ik daar nog niet mee bezig. Deze baan is al een hele uitdaging. Bij een ‘echte’ baan heb ik nog nooit zoveel verschillende taken gedaan als nu.

 3. Wat zou ik ontzettend veel kunnen doen als ik de hele dag thuis zat

  Echt waar? Geloof je echt dat je toekomt aan het maken van fotoboeken van je kinderen van 0 tot en met 12 jaar? En dat je naast het opvoeden en het reilen en zeilen van het huishouden ook nog even kunt leren breien en pottenbakken?

 4. Wel ontzettend zonde van je opleiding!

  Dat valt wel mee, want wie zeg dat ik nooit meer aan de slag ga? Daarnaast komt het ook van pas bij het helpen met huiswerk en het regelen van het huishouden en alles wat daarbij komt kijken.

 5. Ik zou echt knettergek worden zonder volwassenen om mee te praten

  Uiteraard heeft een peuter niet het vocabulaire van iemand met een universitaire graad. Toch zijn de gesprekjes hartstikke leuk en is het geweldig om mee te maken hoe je kind zijn taalvaardigheden ontwikkelt. En voor diepgaande gesprekken heb je altijd nog je partner, familieleden of vrienden.

 6. Wat ga je eigenlijk doen als de kinderen straks naar school gaan?

  Helemaal niets natuurlijk! Nee serieus, er is genoeg te doen als de kinderen naar school gaan. Je kunt helpen op school bijvoorbeeld als leesmoeder of als begeleiding meegaan tijdens uitstapjes. Daarnaast zou het ook zomaar kunnen dat je weer wilt gaan werken.

 7. Vind je het niet fijn om een eigen inkomen te hebben?

  Eigen geld, ik weet het niet. Denk je dat mijn partner het niet fijn vindt om geen eigen kinderen te hebben?

 8. Wat doe je met al je vrije tijd?

  Vrije tijd is echt iets dat niet voorkomt in het woordenboek van een thuisblijfmoeder. Je bent continu bezig en je hebt geen reistijd tussen huis en werk en terug. Een halfuurtje even tot jezelf komen in de trein of tijdens de lunch een broodje buiten eten is er dan ook niet bij.

 9. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen een werkende moeder als rolmodel hebben

  Er zijn zoveel dingen belangrijk bij het opvoeden. Wat dacht je van aandacht en liefde? Door een thuisblijfmoeder worden kinderen heus niet lui. Ook geef je ze niet het beeld dat ze nooit hoeven te werken.

 10. Omdat je toch niet werkt, zou je het erg vinden om…

  Mijn hond uit te laten, om mijn boodschappen te doen of mijn jasje naar de stomerij te brengen? Natuurlijk met alle plezier. En omdat jij de hele dag op een kantoor zit, wil je dan mijn administratie doen?

Ook leuk:

Foto: Chris Parfitt