Top
  >  Familie   >  Dochters lijken op hun moeder


Vroeger riep je vast dat nooit op je moeder zal gaan lijken. Maar op een dag kijk je in de spiegel en dan wordt je met de waarheid geconfronteerd: je lijkt op je moeder. De uitspraak zo moeder zo dochter is er dan ook niet voor niets.

Je hebt je vroeger nog zo voorgenomen om niet zo zeurderig en bemoeizuchtig als je moeder te worden. Maar voor je het zelf in de gaten hebt, geef je jouw dochter een preek en klink je net als je moeder. Ook lach je opeens om dezelfde grapjes en klaag je over dezelfde dingen. En dan hebben we het nog geen eens over de uiterlijke overeenkomsten. Vroeg of laat gaan wij allemaal op onze moeders lijken. Het lijkt wel alsof je er niet aan kan ontsnappen. Ondanks veel vrouwen ontzettend veel van hun moeder houden, lijken ze er liever niet op. Maar hoe komt het dat wij zo op onze moeders gaan lijken? En waarom willen wij dat liever niet?

Gelijkenissen

Uit onderzoek van The American Society of Plastic Surgeons is gebleken dat wij qua uiterlijk allemaal op onze moeders gaan lijken. We ondergaan hetzelfde verouderingsproces en kampen later met dezelfde minpunten als moeder zoals wallen, kraaienpoten of ingevallen mondhoeken. Viva heeft ook een onderzoek gedaan naar moeders en dochters. Daar kwam uit dat maar liefst 56 procent van de vrouwen op hun moeder lijkt.

Dochters gaan niet alleen qua uiterlijk op hun moeder lijken, maar ook het innerlijk vertoont veel gelijkenissen. Dit proces begint al in de baarmoeder. Het DNA dat de baby meekrijgt, vormt namelijk een basis voor een gelijkwaardig karakter in de toekomst. Ook de opvoeding speelt hierin een grote rol. Dochters imiteren het gedrag van hun moeder waardoor ze dezelfde houding ontwikkelen.

Verschillende onderzoeken hebben ook aangetoond dat vrouwen op latere leeftijd dezelfde karaktereigenschappen vertonen als hun moeder. Zo heeft onder andere Hallmark een studie gedaan onder 1.000 Britten. Hieruit bleek dat vrouwen op 32-jarige leeftijd identieke trekjes vertonen als hun moeder. 2 op de 3 geeft zelfs toe zichzelf te herkennen in haar eigen moeder. Moeders en dochters vertonen de volgende overeenkomsten volgens Viva:

  • Uitspraken
  • Druk maken om dezelfde dingen
  • Gebaren
  • Overgevoeligheid
  • Gezichtsuitdrukkingen

Verzet

Niet alle vrouwen vinden het erg om op hun moeder te lijken, maar 25 procent vindt het echter niet prettig. Dochters ergeren zich vaak aan hun moeder en daarom verzetten zij zich tegen de gelijkenissen. Uit het onderzoek van Viva blijkt dat wij de volgende eigenschappen liever niet overnemen van onze moeders:

  • Bemoeizucht
  • Druk maken op dezelfde dingen
  • Zeuren