Top
  >  Familie   >  Moeten falende ouders verplicht aan de anticonceptie?

Zwanger vrouw
Elk jaar streven zo’n 50 kinderen door toedoen van hun ouders. Deze vaders en moeders hebben vaak een verstandelijke beperking, psychische problemen of een ernstige verslaving. Moeten deze falende ouders verplicht aan de anticonceptie om dit soort afschuwelijke gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen?

Het debat of verstandelijk beperkte ouders wel kinderen mogen krijgen wordt al vele jaren gevoerd. Deze discussie is weer in alle hevigheid losgebarsten door de moord op de 20-jarige Daniella van Bergen. De jonge vrouw is door mishandeling van haar stiefvader om het leven gekomen. Haar zwakbegaafde moeder greep niet in.

Kinderen hebben het recht om niet geboren te worden

Paul Vlaardingerbroek, hoogleraar familierecht aan de Tilburg University, vindt dat weerloze kinderen niet langer het slachtoffer mogen worden van onmachtige, verstandelijk beperkte ouders. Hij is dan ook een voorstander van verplichte anticonceptie. “Wij doen als maatschappij aan leedtoevoeging door onmachtige ouders kinderen te laten krijgen. Mishandeling, verwaarlozing en uithuisplaatsing zijn de gevolgen. Sommige kinderen hebben ook het recht om niet geboren te worden. Het gaat niet alleen om de rechten van de ouders”, laat hij weten.

De 53-jarige Lucie Kessens werd opgevoed door zwakbegaafde ouders en heeft hierdoor een zware jeugd gehad. Ook zij is een voorstander van verplichte anticonceptie. “Ik spreek uit ervaring. Wie kan met de hand op zijn hart zeggen dat wetgeving rondom verplichte anticonceptie bij bewezen falend ouderschap onrechtvaardig is?”, stelt ze in een interview met EenVandaag.

Video

Video begint vanaf 00:40.