Top
  >  Familie   >  Hoe moet je omgaan met lastige schoonmoeder?


Het is erg cliché, maar veel vrouwen kampen met een lastige schoonmoeder. Ze is bemoeizuchtig, jaloers, veroorzaakt ruzie binnen jullie relatie en werkt enorm op je zenuwen. Herken jij dit? Dan vind je hier hoe je moet omgaan met een lastige schoonmoeder.

Ga jij ook niet door één deur met je schoonmoeder? Dan is een kopje koffie drinken bij je schoonouders een complete ramp. Laat staan feestdagen, verjaardagen of nog erger: familieweekendjes! Helaas zal je met deze vrouw moeten dealen, ze is ten slotte de moeder van jouw partner. Daarom lees je hier hoe je moet omgaan met een lastige schoonmoeder.

Bezitterige schoonmoeder

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen de bezitterige schoonmoeder het vervelendst vinden. Het is ook een klassieker, de jaloerse moeder die haar zoon niet kan loslaten. Jij hebt haar zoon afgepakt en ze ziet jou als concurrentie. Ze doet niet aardig en ziet jou liever komen dan gaan. Dit lijkt nog gevaarlijker dan een ex die jouw man probeert terug te krijgen. Mannen hebben namelijk een grote zwak voor hun moeder.

Hoe moeilijk het ook is om toe te geven, dit probleem komt vaak ook van twee kanten. Beide vrouwen willen op de eerste plek staan en dit botst. Hier moet je tactisch en volwassen mee omgaan. Ga niet mee in haar spelletje, dan kan je ook niet verliezen. Wordt dus niet bezitterig naar jouw partner. Door een machtsstrijd wordt de jaloezie en irritatie namelijk alleen maar erger. De kans dat het een relatieprobleem wordt, is dan groot.

De bemoeial

Als ze in de buurt is, loopt ze zich overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om jouw kinderen, kookkunsten of huishouding, zij weet alles beter.

Natuurlijk hebben niet alle bemoeizuchtige schoonmoeders het slechtste met jou voor. Sommigen willen graag helpen en bemoeien zich het liefst overal mee. Levert ze constant kritiek en doe jij echt niets goed? Dan moet je zeker een gesprek aanknopen met de moeder van je partner.

Niemand is goed genoeg

Ze wil het allerbeste voor haar zoon en dat ben jij zeker niet. Ze maakt stekende opmerkingen en laat duidelijk merken dat ze jou niet mag. De ideale vrouw die zij in gedachten heeft, is eigenlijk een kopie van zichzelf. Niemand wordt dus goedgekeurd door deze vrouw.

Maar hoe ga je hiermee om? Zolang jouw partner zich niet laat ompraten door zijn moeder en voor jou opkomt, is er niets aan de hand. Zij had misschien liever een andere schoondochter, maar jij hebt tenslotte ook liever een andere schoonmoeder. Wees wel open binnen je eigen relatie en bespreek het probleem.

De chagrijnige schoonmoeder

Op bezoek gaan bij dit type is niet bepaald een feestje. De vrouw is zuur, verbitterd en chagrijnig. Je moet veel moeite doen om een gesprek met haar aan te knopen en als ze praat, dan is ze aan het klagen.

Misschien is het een ramp om op visite te gaan, maar het is geen relatiekiller. Realiseer je dat het niet aan jou ligt dat de vrouw chagrijnig is. Het is gewoon geen gezellig type en daar valt niets aan te veranderen.