Top
  >  Familie   >  Hoe stel je kinderen voor aan een nieuwe partner?


Het gebeurt steeds vaker, vrouwen die op latere leeftijd weer opnieuw verliefd worden. Maar wat als je al kinderen uit een eerder huwelijk hebt. Hieronder staan een aantal tips om je kinderen aan een nieuwe partner voor te stellen.

Het is altijd fijn als je na je scheiding opnieuw iemand leert kennen waar het goed mee klikt. Ondanks jouw geluk kan een nieuwe partner voor de kinderen moeilijk te accepteren zijn. Wanneer je ze voorstelt aan je nieuwe liefde kun je daarom het best met een aantal dingen rekening houden.

Alleen serieuze relaties

Allereerst is het verstandig de kinderen pas kennis te laten maken als je nieuwe relatie serieus is. Stel ze pas voor als jij en je nieuwe liefde al een relatie hebben en niet meer in de fase van daten zitten. Het is voor hen anders heel verwarrend als ze in korte tijd vaak kennis leren maken met verschillende mannen.

Is de relatie tussen jou en je nieuwe vriend serieus, vertel de kinderen dan in een rustig gesprek dat je een nieuwe man hebt ontmoet en dat hij heel belangrijk voor je is. Het is beter ze het eerst zelf te vertellen dan ze met een bezoek van je nieuwe vriend te overvallen. Wanneer de kinderen positief op dit gesprek reageren, kan je ze vragen of ze hem een keer willen ontmoeten. Bespreek de eerste ontmoeting goed af en laat ze niet voor verassingen te komen staan.

Eerste kennismaking

Is het moment aangebroken dat je kinderen je nieuwe vriend gaan ontmoeten, ga dan met z’n alle wat leuks ondernemen. Afhankelijk van leeftijd kunnen jullie samen een pretpark bezoeken of naar de speeltuin gaan. Laat ze langzaam wennen aan de aanwezigheid van je vriend en probeer het contact niet te forceren.

Daarnaast is het erg belangrijk dat je veel met je kinderen praat. Probeer erachter te komen hoe zij zich voelen bij de nieuwe situatie en wat ze van de nieuwe man in je leven vinden. Accepteer gevoelens als boosheid en probeer deze niet te bestraffen. Heb begrip voor de situatie en gun ze de tijd.

Kinderen op één

Geef de kinderen tijd om te wennen en bouw het contact tussen hen en je nieuwe vriend rustig op. Maak ze ook duidelijk dat je vriend absoluut niet de rol van hun vader over wil nemen. Breng ook genoeg tijd alleen met de kinderen door en laat ze merken dat zij nog steeds het belangrijkst zijn zodat ze zich niet bedreigd voelen. Ze zullen de nieuwe situatie sneller accepteren wanneer ze hun moeder ook nog voor zichzelf hebben in plaats van dat ze jou altijd moeten delen.