Top
  >  Familie   >  Hoe vertel je de kinderen over een scheiding?


De keuze om te scheiden is erg lastig te maken, maar als deze eenmaal is gevallen zullen ook de kinderen ingelicht moeten worden. Hieronder staan een aantal tips om je kinderen te vertellen over een scheiding.

Kinderen gaan er vaak vanuit dat hun ouders voor altijd bij elkaar blijven. Vooral voor jonge kinderen is dit vanzelfsprekend en is een scheiding moeilijk te begrijpen. Omdat de scheiding het begin is van een aantal grote veranderingen binnen het gezin is het belangrijker dat er hier goed met de kinderen over gepraat wordt. Als je de kinderen over de scheiding gaat vertellen kun je dat het beste als volgt doen.

Vertel het samen

Vertel het de kinderen samen met je ex-partner. Op deze manier laten jullie zien dat jullie nog steeds samen één team zijn. Draai niet om het onderwerp heen en wees eerlijk. Vertel bijvoorbeeld niet dat één van jullie verhuist vanwege werk. Vroeg of laat komen de kinderen er toch wel achter hoe het echt zit, waardoor het geen nut heeft om de situatie mooier te maken dan deze daadwerkelijk is.

Niet de fout van kinderen

Maak de kinderen duidelijk dat het niet aan hen ligt. Sommige nemen aan dat zij verantwoordelijk zijn voor de scheiding en maak ze zowel in het eerste gesprek als op latere momenten duidelijk dat dit niet het geval is. Vertel ze dat papa en mama allebei nog even veel van hen houden alleen niet meer zoveel van elkaar.

Geen partij laten kiezen

Laat de kinderen nooit partij kiezen tussen jou en je ex-partner. Natuurlijk zullen er beslissingen gemaakt moeten worden over waar ze gaan wonen, maar dit eerste gesprek is daar niet het juiste moment voor. Betrek de kinderen niet bij jullie ruzies en geef ze de mogelijkheid om van beide ouders evenveel te houden.

Stel ze gerust

Stel de kinderen gerust dat het goed komt. Ze kunnen bang zijn dat er geen geld is voor eten, ze geen huis meer hebben of niet meer veilig zijn wanneer papa ’s nachts niet meer thuis slaapt. Vertel de kinderen dat ze ook veilig zijn als ze papa en mama niet meer onder één dak wonen.

Aandacht

Probeer niet alleen zelf aan het woord te zijn, maar luister ook naar de kinderen en stel hun vragen. Betrek ze bij het gesprek en laat ze vertellen wat ze vinden en voelen. Kom ook na het gesprek voldoende terug op het onderwerp scheiden. De kinderen mogen niet het idee krijgen dat het onderwerp doodgezwegen wordt.