Top
  >  Familie   >  Kinderen vanaf 2,5 jaar naar school


Momenteel gaan kinderen vanaf hun vierde levensjaar naar school, maar als het aan de regering ligt komt daar verandering in. Zij zien namelijk graag dat kinderen al vanaf 2,5 jaar naar school gaan.

Om de leerprestaties van peuters met een achterstand spelenderwijs te verbeteren, kunnen kinderen vanaf 2,5 jaar binnenkort van start op de basisschool. Het doel van deze proef is om kinderen met een leerachterstand een goede start te laten maken in het onderwijs.

Het landelijke experiment om kinderen eerder na school te laten gaan is afkomstig van onderwijsminister Van Bijsterveldt. Zij kwam tot het idee na het bestuderen van een rapport van de Onderwijsraad.

“Voor een kind is het belangrijk dat de leerachterstand voor de gang naar de basisschool wordt weggewerkt. Zodat een leerling een vliegende start kan maken in plaats van een valse start. Daarnaast heeft een leerling die goed mee kan komen in de klas ook voordeel voor de meesters, juffen en klasgenoten,” liet Van Bijsterveldt weten.

Het experiment om peuters onder te brengen op de basisschool gaat na de zomer van start. De peuters zullen tijdens het wegwerken van de leerachterstand begeleidt worden door pedagogische medewerkers op hbo-niveau. Het kabinet stelt dit jaar voor deze proef 1 miljoen euro beschikbaar. Binnenkort wordt bekend gemaakt welke gemeenten deelnemen aan het experiment en binnen 3 jaar moet blijken of de methode werkt.