Top
  >  Familie   >  Luchtvervuiling zorgt voor zwangerschapsrisico’s


Luchtvervuiling zorgt voor zwangerschapsrisico’s Vrouwen die tijdens hun zwangerschap veel vuile lucht inademen, hebben een grotere kans op zwangerschapsrisico’s. Deze vrouwen lopen namelijk het gevaar dat de baby te vroeg geboren wordt.

Het Erasmus MC en TNO hebben onderzoek gedaan onder 7.000 vrouwen die tussen 2001 en 2005 zwanger waren in Rotterdam. Uit de studie is gebleken dat vrouwen die vervuilde lucht inademen, meer kans hebben op gezondheidsrisico’s tijdens hun zwangerschap dan vrouwen die schone lucht binnenkrijgen.

Risico’s

De kans dat een baby te vroeg geboren wordt, is 30 tot 40 procent hoger in de hoogst blootgestelde groep vergeleken met de laagst blootgestelde groep. Een te vroeg geboren kind is niet het enige risico, ook een lager geboortgewicht hing samen met een hogere blootstelling. Pasgeboren kinderen waarvan de moeders hoge blootstellingen hadden, zijn namelijk gemiddeld 40 gram lichter. Vroeggeboorte hangt samen met een grotere kans op ziektes in het latere leven.

Niet alleen baby’s, maar ook zwangere vrouwen kunnen last hebben van vuile lucht. Een extra hoge bloeddruk, ook wel zwangerschapshypertensie, komt namelijk vaker voor bij vrouwen die vervuilde lucht inademen.