Top
  >  Familie   >  Moeder moet tegelijkertijd geboortekaartje en overlijdensbericht van haar baby versturen

baby overleden koortslip
Susan en Peter Koskamp moesten tegelijkertijd het geboortekaartje en overlijdensbericht van hun dochtertje Shelby versturen. Het 10 dagen oude meisje overleed aan de gevolgen van een koortslip. Moeder Susan wil nu iedereen waarschuwen over het gevaar van een koortslip voor baby’s.

Bij een volwassene is een koortslip vervelend en pijnlijk, maar doet het zelden kwaad. Voor een baby is het niet zo onschuldig en kan herpes zelfs dodelijk zijn. Helaas zijn ervaringsdeskundigen vaak niet alert op de symptomen. Dat was ook het geval bij Susan en Peter. De ouders werden steeds met een kluitje in het riet gestuurd.

Susan maakte zich heel veel zorgen om haar dochtertje. “Natuurlijk weet ik dat baby’s huilen, maar zo hard als Shelby de dag na haar geboorte schreeuwde, was angstwekkend. Alsof iemand haar enorm veel pijn deed. Ze had blauwige handjes en voetjes, een gelige huid en geel oogwit. Haar ogen draaiden soms weg, ze greep telkens naar haar hoofdje, haar temperatuur wisselde. Ze moest ook regelmatig overgeven en haar fontanel was opgezwollen.”

Shelby Susan Koskamp
De moeder trok aan de bel bij de verloskundige en kraamzorg, maar zij hadden voor alles een verklaring. De misselijkheid zou komen doordat het meisje vruchtwater had binnengekregen en de opgezwollen fontanel was het gevolg van het vele huilen. Zelfs toen de baby stopte met ademen, maakte de kraamverzorgster daarvan geen melding in het kraamboek. Ze draaide Shelby op een bepaalde manier waarna ze weer begon te ademen.

6 dagen na haar geboorte was het meisje zo uitgeput dat ze nauwelijks nog kon huilen. De kraamverzorgster die er toen was, stuurde de ouders meteen naar het ziekenhuis. Door de verkeerde informatie van de verloskundige dachten ze dat er sprake was van stille ondervoeding. Toen de leverwaarden van het meisje steeds verder begonnen af te wijken, werd ze doorgestuurd naar een groter ziekenhuis in Zwolle.

Daar kregen de ouders onmiddellijk de vraag of hun dochtertje in aanraking was gekomen met iemand met een koortslip. “Wij werden meteen getest op herpes en hadden geen antistoffen. Ik vermoed dat iemand in het ziekenhuis haar per ongeluk heeft besmet. Want onze eigen dierbaren hebben Shelby pas kunnen zien toen ze al ziek was.”

Koortslip kan levensgevaarlijk zijn

In het ziekenhuis leek de toestand van het meisje te stabiliseren, maar toen kregen Susan en Peter een telefoontje. Hun dochtertje had overal bloedingen en ze moesten zo snel mogelijk komen. De artsen probeerden Shelby nog te redden, maar het mocht niet baten. “Ze was helemaal opgezwollen en bijna niet meer herkenbaar. Onze dochter is in onze armen overleden. Uit obductie bleek dat ze inderdaad aan het herpesvirus is bezweken. In de enveloppe van het geboortekaartje, ging ook het overlijdensbericht.”

Shelby zou dit jaar 2 zijn geworden. Een rechtszaak willen haar ouders niet starten, want daar krijgen ze hun dochter niet mee terug. “Het enige wat ik nog voor haar kan doen, is andere mensen op de hoogte stellen van het gevaar van een koortslip. Als een jong kind herpes krijgt, kan dit levensgevaarlijk zijn. Elke moeder moet weten dat een koortslip gevaarlijk is voor haar baby. Iedereen moet weten dat je dan nooit een kind moet kussen of knuffelen. Ook is het herpesvirus overdraagbaar via de handen. Vaak denken mensen: ach, een koortslip, ik heb vast wat onder de leden. Maar een koortslip kan voor een baby simpelweg dodelijk zijn.”

post a comment