Top
  >  Relatie   >  Omgaan met een verbroken relatie


Omgaan met een verbroken relatie is altijd lastig. Je bent verdrietig, boos en je moet een nieuwe start maken. Dit gaat niemand gemakkelijk af, maar met deze tips wordt het misschien een stukje makkelijker.

Het einde van een relatie kan je leven behoorlijk in de war schoppen. Dat is logisch, het is een heftige fase waarin het verleden achter je moet laten, een nieuwe toekomst gaat opbouwen en het verdriet moet verwerken. Dit gaat gepaard met een hoop emoties en hierdoor kun je soms uit het oog verliezen hoe je moet omgaan met een verbroken relatie.

Niet doen

Rebound relatie
Je voelt je eenzaam, mist een arm om je heen en je wilt het liefst terug naar je ex. Veel vrouwen lossen dit op door een rebound relatie: een kortstondige relatie om over je voormalige partner heen te komen. Misschien werkt dit op het moment dat je bij iemand anders bent, maar dit is niet de definitieve oplossing. Het is geen goede basis van een relatie en je zult deze man ook kwijtraken. Je hebt hem ten slotte puur om over je ex heen te komen. Je stelt de klap alleen maar uit en nog meer verdriet zal het gevolg zijn. Je kunt beter tijd voor jezelf nemen en de situatie proberen te accepteren.

Wraak
Probeer niet de geobsedeerde psycho ex-vriendin te worden. Ook als hij jou heel erg veel pijn heeft gedaan, kun je hem maar beter met rust laten. Sta boven zijn daden en verlaag je niet tot zijn niveau. Als hij jou belazerd heeft, komt hij zichzelf nog wel een keer tegen. Daarnaast is wraak nemen ook niet goed voor je verwerkingsproces. Je kunt je beter concentreren op andere dingen.

Verslavende middelen
Als je down bent, ben je geneigd om te grijpen naar alcohol, slaapmiddelen, cafeïne, sigaretten en ongezond eten. Natuurlijk kun je een avondje met pizza en wijn je liefdesverdriet verwerken, maar sla hier niet in door. Dit werkt alleen op korte termijn en op lange termijn heeft het juist negatieve gevolgen. Blijf dus gezond leven!

Emoties ontkennen
Het is logisch dat je boos, verdrietig, chagrijnig, wanhopig of onzeker bent na een verbroken relatie. Sta deze gevoelens ook toe. Het heeft namelijk geen nut om deze emoties te onderdrukken. Vroeg of laat komen ze toch wel naar boven.

Wel doen

Zorg voor jezelf
Natuurlijk mag je, omdat je net uit elkaar bent gegaan, een paar dagen in je joggingpak op de bank hangen met afhaalmaaltijden. Maar pak jezelf daarna wel weer op en ga voor jezelf zorgen. Het is klaar met het zelfmedelijden en ga lekker naar de kapper, koop nieuwe kleding, sport de stress eruit en eet gezond.

Kijk naar de toekomst
Het is ontzettend cliché, maar bekijk de situatie van een positieve kant. Je hebt een hoofdstuk afgesloten en nu breken er nieuwe tijden aan. Geniet van het leven als vrijgezel en doe alles wat je eerder niet gedaan zou hebben omdat je vastzat in je relatie. Maak bijvoorbeeld die wereldreis waar je al jaren van droomt. Hierbij is het natuurlijk ook erg belangrijk dat je het verleden afsluit.

Emoties toestaan
Je bent verdrietig, voelt je verschrikkelijk en hebt het gevoel alsof je nooit meer gelukkig wordt. Schaam je hier niet voor. Sta je verdriet toe en stort je hart uit bij vriendinnen en familie. Dit lucht enorm op en helpt bij het verwerkingsproces.

Sporten
In plaats van een fles wijn opentrekken, kun je beter lekker gaan sporten. Als je sport, komt er namelijk endorfine vrij. Dit gelukshormoon vermindert sombere en verdrietige gevoelens.