Top
  >  Relatie   >  Overzicht partneralimentatie 2012


Bij een scheiding moet er veel geregeld worden. Zo moet degene die het meeste verdiend vaak geld betalen aan zijn ex. Maar hoeveel? En hoe lang? In dit overzicht partneralimentatie 2012 lees je hoe dit zit.

Een scheiding is niet alleen op emotioneel vlak zwaar, ook op andere gebieden kan het behoorlijk lastig zijn. Zo moet je ook goed kijken naar jullie financiële situatie. Niet alleen jullie gezamelijke rekeningen moeten gesplitst worden, meestal moet er ook partneralimentatie betaald worden.

Wat is partneralimentatie?

Partneralimentatie is bedoeld om ervoor te zorgen dat beide partners na een scheiding ongeveer dezelfde financiële situatie behouden. Je hebt als partners ook na het huwelijk nog de plicht om voor elkaar te zorgen. Degene die het meest verdient, help door middel van een maandelijks bedrag de ander om rond te komen. Je kunt zelf afspraken met je partner maken over de alimentatie, maar ook de rechter kan hierover beslissen.

Hoe hoog is het bedrag van de partneralimentatie?

De hoogte van het bedrag hangt af van meerdere factoren. Zo moet je kijken naar jullie inkomens en jullie vaste lasten. Degene die het hoogste inkomen heeft, zal na de scheiding waarschijnlijk partneralimentatie moeten betalen. Je kunt samen de hoogte van de partneralimentatie afspreken, maar ook de rechter kan het bedrag of de afspraken veranderen. De rechter kijkt ook naar andere mogelijkheden om inkomsten te krijgen, zoals het verhuren van een deel van je huis of een extra baantje. Het is dus niet zo dat je lekker van de partneralimentatie kunt leven zonder zelf te werken, tenzij je ex het daarmee eens is.

Hoe lang moet partneralimentatie betaald worden?

De duur van de partneralimentatie hangt onder andere af van de duur van je huwelijk. Als je minder dan 5 jaar getrouwd bent geweest, betaal je net zo lang partneralimentatie als de duur van het huwelijk. Wanneer je bijvoorbeeld 3 jaar en 2 maanden getrouwd was, zal je ook 3 jaar en 2 maanden partneralimentatie betaald moeten worden.. Als je langer dan 5 jaar getrouwd bent, gelden er andere regels. Er moet dan maximaal 12 jaar partneralimentatie betaald worden. De precieze duur spreek je af met je partner of via de rechter.

Wat gebeurt er in 2012?

Elk jaar stijgt het bedrag van de partneralimentatie mee met het algemene prijsniveau in Nederland. Per 1 januari 2012 was dit een stijging van 1,3 procent. Ook de hoogte van de kinderalimentatie is met dit percentage gestegen.