Top
  >  Eten & Drinken   >  Redenen om broccoli te eten


In de meeste huishoudens is broccoli als groente niet meer weg te denken en dat is helemaal niet zo gek. Er zijn namelijk genoeg redenen om broccoli te eten.

Hoewel lang niet iedereen zo gek is op de kenmerkende smaak van broccoli, is deze groente de laatste jaren steeds populairder geworden. Naast de grappige vorm, die vooral kinderen aanspreekt, zijn er namelijk nog veel meer redenen om broccoli te eten. Welke dat zijn lees je hieronder.

Rijk aan vezels

Wil jij gezond afvallen en vraag jij je af wat echt niet in jouw dieet mag ontbreken, dan is broccoli het antwoord. Naast de vele vitaminen, is deze groente namelijk rijk aan vezels. Zo geeft het jou voor een lange tijd een verzadigd gevoel. Daarbij bevat broccoli ook nog eens weinig calorieën en dit alles bij elkaar maakt het een perfecte groente voor wanneer je op de lijn wilt letten.

Goed voor je ogen

Hoewel er bij groenten die goed zijn voor je ogen vaak wordt gedacht aan wortels, mag ook zeker broccoli niet vergeten worden. Deze groente bevat namelijk twee carotenoïden, genaamd luteïne en zeaxanthine. Beide stofjes spelen een belangrijke rol wanneer het gaat om de gezondheid van je ogen. Kortom, houd je totaal niet van wortels en zoek je toch een groente die goed is voor je zicht, dan biedt broccoli een goede uitkomst.

Werkt als ontstekingsremmer

Een andere reden om broccoli te eten, is omdat het werkt als een ontstekingsremmer. Deze groente bevat namelijk het stofje kaempferol. Dit is een flavonoïde ofwel krachtig anti-oxidant, dat helpt de effecten van een ontsteking, zoals bij een reumatische aandoening, te verminderen. Ook kan kaempferol helpen het risico op kanker te verminderen, wat broccoli nog aantrekkelijker maakt.

Zorgt voor mooie huid

Het klinkt misschien gek, maar het eten van broccoli kan echt zorgen voor een mooie huid. Zo bevat het onder andere vitamine A. Deze vitamine kan helpen om de veroudering van je huid tegen te gaan en helpt bij de vernieuwing van het huidoppervlak. Een ander voorbeeld is de vitamine C die de broccoli bevat. Deze kan de huid beschermen tegen irritaties en verschillende huidaandoeningen zoals eczeem.

Goed voor je botten

Wist je dat broccoli een van de groenten is die het meeste calcium bevat? Hiermee is het erg goed voor je botten en kan het de kans op eventuele botaandoeningen doen verminderen. Zeker voor vrouwen is het binnenkrijgen van genoeg calcium erg belangrijk, aangezien de kans op een botaandoening als vrouw zijnde veel groter is dan bij mannen.

Helpt spierpijn voorkomen

De laatste, maar zeker niet onbelangrijkste reden om broccoli te eten, is omdat het helpt spierpijn te voorkomen. In deze groente zit namelijk kalium, een stof dat een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van eventuele pijn aan de spieren. Naast de preventieve werking tegen spierpijn, kan kalium ook helpen bij de bestijding van een hoge bloeddruk. Ofwel, het consumeren van een portie broccoli voorafgaand aan het sporten is geen gek idee.