Top
  >  Familie   >  Redenen waarom een bevalling niet zo is als in de film

waarom bevalling niet zo is als in film
Zijn jouw verwachtingen over de geboorte van je baby gebaseerd op het witte doek? Bereid je dan maar alvast voor op een teleurstelling of een enorme meevaller, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt. Die snelle auto achtervolgingen en vrouwen die veranderen in razende krankzinnigen kunnen het tegenovergestelde zijn van jouw ervaring in de verloskamer. Hieronder staan 10 redenen waarom een bevalling niet zo is als in de film.

 1. Je verandert niet per se in een razende krankzinnige

  Zelfs in de laatste dagen van je zwangerschap kun je een samenhangend gesprek voeren en op tijd het toilet bereiken. Daarnaast kun je zelfs misschien ook nog een productief lid zijn van de samenleving.

 2. Jouw water breekt niet als een noodgolf

  In feite kan je water zelfs helemaal niet breken. Uit een Amerikaans onderzoek, onder meer dan 1.000 moeders, is gebleken dat bij slechts 14 procent van de vrouwen voordat ze gaan bevallen hun water spontaan breekt.

 3. Jouw rit naar het ziekenhuis is waarschijnlijk geen achtervolging

  Bijna alle bevallingsscènes in films gaat gepaard met een heftige autorit naar het ziekenhuis en nog meer drama voordat de verloskamer daadwerkelijk bereikt is. Zo af en toe zul je horen over zo’n spannende situatie, maar in de meeste gevallen ben je dik op tijd in het ziekenhuis.

 4. Het is niet allemaal maar top actie

  Het gehele bevallingsproces, zeker bij baby nummer 1, duurt een stuk langer dan films je willen doen geloven. Er is waarschijnlijk een aanzienlijke hoeveelheid tijd waarin het werkelijk lijkt alsof er niets gebeurd en hopelijk wordt je kindje snel geboren zodat je niet al te veel pijn zult hebben.

 5. Na de eerste wee is je baby er niet in 30 seconden

  In het echt is het niet 1 wee, daarna een keertje persen en je mooie baby ligt in je armen. In feite kan het hele proces weleens 30 uur duren. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Zo beviel Mary Gorgens in 2 minuten van haar baby, maar dat was al wel haar 5de kindje.

 6. Je partner verrot schelden is geen vereiste

  Niet elke vrouw koppelt de pijn van de bevalling aan de persoon die haar heeft bezwangerd. Het hele woordenboek aan scheldwoorden en bijkomende verwijten zullen dan ook niet de revue passeren. Overigens neemt dat niet weg, dat in sommige gevallen een paar snauwen naar je partner voor verlichting kunnen zorgen.

 7. De baby is er alleen dan ben je nog niet klaar

  Na maanden wachten, de rit naar het ziekenhuis, de weeën en het persen wordt je kindje eindelijk geboren. Als kersverse moeder ben je dan alleen nog niet klaar. Want verrassing, de placenta wil er ook nog uit!

 8. Kinderen worden niet perfect geboren

  Als je denkt dat jij een lange dag hebt gehad, stel je dan eens voor hoe de reis door het geboortekanaal moet hebben gevoeld voor dat nieuwe mensje. Het lichaam van jouw baby is helemaal bedekt met bloed en zijn hoofdje heeft misschien wel de vorm van een kegel. Die imperfectie neemt niet weg dat je dol van verliefdheid bent op dat mooie persoontje.

 9. De eerste keer borstvoeding geven is geen pretje

  Het beeld van de allereerste keer geven van borstvoeding wordt vaak geromantiseerd. Als jouw baby voor het eerst aan je borst wordt gelegd is de kans groot dat het helemaal geen mooi moment van binding tussen moeder en kind is. In plaats daarvan zal het waarschijnlijk echt pijn doen of misschien wel helemaal niet lukken.

 10. Je voelt je niet direct fantastisch omdat je niet langer zwanger bent

  Integendeel zelfs! Het herstellen van de bevalling is enigszins intens. Je hebt zeker weten wel ergens pijn, je hebt wellicht hechtingen en je bent absoluut uitgeput. Gelukkig is dat kleine wondertje het allemaal waard.

Foto: Tasha