Top
  >  Relatie   >  Scheiden moet eenvoudiger worden

Scheiden eenvoudiger worden
Het lijkt erop dat scheiden binnenkort eenvoudiger wordt. Er wordt gewerkt aan een wetgeving die het voor getrouwde stellen zonder minderjarige kinderen mogelijk maakt om te scheiden bij een ambtenaar van de burgerlijke stand.

Staatssecretaris Fred Teeven, van Veiligheid en Justitie, heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarin staat dat stellen die het helemaal met elkaar eens zijn en geen minderjarige kinderen hebben hun scheiding zelf kunnen regelen. Nu moeten zij naar de rechter en hebben ze een advocaat nodig. In de toekomst kan een verzoek ingediend worden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Nadat het echtpaar langs is geweest en heeft uitgesproken dat het huwelijk niet meer werkt, moeten ze na 14 dagen bedenktijd terugkomen. Als het stel bij hun wens blijft, wordt het huwelijk ontbonden.

Door de nieuwe procedure moeten getrouwde stellen sneller kunnen scheiden en gaat het minder geld kosten. In de loop van 2015 moet de wet ingevoerd worden. Jaarlijks scheiden in Nederland 34.000 echtparen. Bij 14.000 van de gevallen zijn geen minderjarige kinderen betrokken. De verwachting is dat jaarlijks ongeveer 7.000 koppels gaan scheiden met de hulp van een ambtenaar van de burgerlijke stand.