Top
  >  Familie   >  8 tips voor een goede start van het nieuwe schooljaar van je kind

Tips start schooljaar kind
Het is weer tijd voor het jaarlijkse ritueel om je kinderen voor te bereiden op de eerste schooldag. Omdat dat niet altijd meevalt, staan hieronder 8 tips voor een goede start van het nieuwe schooljaar.

De zomervakantie geeft ouders en kinderen veel vrijheid. Lekker laat naar bed en alle tijd om van alles te doen. Helaas zit die relaxte periode met de start van school erop. Drukke ochtenden, gehaast ontbijten en het bij elkaar zoeken van alle spullen zijn weer aan de orde van de dag. In de laatste weken van augustus moet je dan ook voorbereidingen treffen voor het aankomende schooljaar. De volgende tips kunnen je daarbij helpen.

  1. Op tijd naar bed

    Door de vakantie is de kans groot dat de bedtijd van je kinderen is veranderd. In deze periode gaan de meeste kinderen later naar bed en staan ze later op. Zodra ze weer vroeg op het schoolplein moeten staan, is een gestructureerd ritme belangrijk. Omdat op tijd van elkaar te krijgen, moet je 10 dagen voor de eerste schooldag starten het verschuiven van de bedtijd. Als je kinderen elke dag wat eerder naar bed brengt en eruit haalt wennen ze weer aan de juiste tijden.

  2. Nodig klasgenootjes uit

    De eerste schooldag is voor kinderen altijd spannend. Dat geldt zeker als ze hun klasgenootjes niet goed kennen of een tijdje niet hebben gezien. Maar ook voor kinderen die al een aantal jaar naar dezelfde school gaan is een nieuw leerjaar spannend. Om de start op een leuke manier te introduceren kun je samen met andere moeders een feestje geven voor de hele klas.

  3. Maak een kalender

    Zorg dat je op tijd alle school en gerelateerde gebeurtenissen in je agenda hebt staan en deel dit met je partner en andere mensen die het moeten weten. Als je kind oud genoeg is voor een smartphone, laat je hem ook zijn eigen kalender bijwerken. Dit is een nuttig hulpmiddel en moedigt het verantwoordelijkheidsgevoel aan. Als je kind jonger is, bespreek je samen hoe elke week eruit ziet en maak je een begrijpelijk schema. Als je kind nog niet kan lezen kun je stickers gebruiken.

  4. Praat over het nieuwe schooljaar

    Begin op tijd met het praten over het nieuwe schooljaar. Zo weet je kind wat er te wachten staat in dit leerjaar. Als het eenmaal zover is, neem dan ook de tijd om aan het eind van elke dag even te praten. Vraag niet: “Hoe was het op school?” tenzij je tevreden bent met een simpel antwoord als “Goed!” Maar vraag hoe de reken- of taalles was en of er iets leuks is gebeurd.

  5. Vergeet de sociale vaardigheden niet

    Sociale vaardigheden zijn voor kinderen heel belangrijk. Door middel van rollenspellen leer je een kind de voordelen van een stevige handdruk, een glimlach, oogcontact en een goede houding. Vertel ze hoe ze om moeten gaan met lastige situaties en herinner ze eraan dat ze met probleem altijd bij je terecht kunnen. Maak oudere kinderen daarnaast ook duidelijk dat sociale media voor altijd is en ze goed moeten nadenken voordat ze iets plaatsen.

  6. Schoolspullen en meer

    Haal alle benodigdheden zoals broodtrommels, nieuwe schoenen, kleding en schoolspullen op tijd in huis. Laat kinderen zelf uitkiezen wat ze naar school willen dragen. Dat zorgt ervoor dat ze zich fijn voelen en geeft zelfvertrouwen. Natuurlijk kun je bepaalde regels stellen en bij speciale gelegenheden, zoals fotodag, de leiding nemen.

  7. Veilig op weg

    Als je kinderen lopend of met de fiets naar school gaan, is het goed om de route met ze door te nemen. Zo weten ze waar ze op moeten letten. Zorg er ook altijd voor dat de medewerkers van school weten wie je kinderen ophaalt. Daarnaast moet elk kind, ongeacht de leeftijd, belangrijke telefoonnummers en adressen kennen.

  8. Beetje moederliefde

    Een lief briefje bij de lunch of een servetje met een tekening erop zorgt ervoor dat kinderen weten dat je aan ze denkt. Op internet zie je allerlei creatieve ouders die kunstwerkjes maken van broodtrommels of cartoons teken op lunchzakjes. Natuurlijk is dat hartstikke leuk, maar we weten allemaal dat dat niet altijd gaat.

The Huffington Post