Top
  >  Familie   >  7 tips om je kind te helpen overleven op de middelbare school

tips overleven middelbare school
Begint jouw kind na de zomervakantie op de middelbare school? Bij deze spannende nieuwe levensfase kun je als ouder ook best een steuntje in de rug gebruiken. Vandaar de volgende 7 tips om je kind te helpen overleven op de middelbare school.

Na groep 8 is het tijd voor de grote stap naar de middelbare school. Deze 2 woorden kunnen zowel kinderen als volwassenen zenuwachtig maken. Voor je kind is dit niet alleen een academische, maar ook een fysieke, psychologische en sociale overgangsperiode. Deze jaren kunnen voor sommige tieners en hun ouders een levende hel zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. De onderstaande tips helpen je bij het navigeren van je kind door de middelbare school.

 1. Houd dingen positief

  Natuurlijk kan de middelbare school een enge plek zijn, maar dat hoeft je kind niet te weten. Als je erover praat alsof het een hele vervelende tijd is en je zorgen maakt hoe hard het kan zijn, werkt dat nadelig. In plaats daarvan kun je beter positief zijn over deze fase, zodat je kind met goede moed kan beginnen.

 2. Laat ze zelf hun problemen oplossen

  Tot nu toe heb je alles in het leven van je kind opgelost, variërend van lichamelijke tot emotionele pijn. Nu is het moment aangebroken dat je kind moet leren om dat zelf te doen. Dit betekent niet dat je achterover kunt gaan zitten en wel ziet wat er gebeurt. De volgende aanpak zorgt ervoor dat je weet wat er speelt en leert je kind probleemoplossende vaardigheden.

  – Luister naar het probleem.
  – Vraag wat voor gevoel het probleem veroorzaakt.
  – Laat je kind komen met verschillende oplossingen en reageer daar niet op.
  – Vraag wat de favoriete oplossing is.
  – Vraag wat voor gevoel het resultaat zou geven.
  – Laat je kind de oplossing kiezen met het beste resultaat.
  – Kijk samen later hoe de oplossing heeft uitgepakt.

 3. Leer ze om risico’s te nemen

  Jarenlang heb je je kind gekleed in de kleren die jij wilt en sporten en andere activiteiten laten doen die jij goedkeurt. Dit is de levensfase om ze dingen op hun eigen manier te laten doen, hoe erg je dat misschien ook afschrikt. Je moet je kind de ruimte geven om zichzelf te ontwikkelen of het nu gaat om kledingkeuze of buitenschoolse activiteiten. Als je dit soort kleine risico’s toestaat, is de kans kleiner dat ze verleid worden door meer gevaarlijke dingen als alcohol, sigaretten en drugs.

 4. Laat jouw ervaring achterwegen

  De beste manier voor kinderen om te slagen op de middelbare school is als ze er met een open geest aan beginnen. Voor je kind is het niet belangrijk om te weten of jouw middelbare schoolperiode geweldig was of een levende nachtmerrie. Als ze hiervan op de hoogte zijn, kan dat leiden tot angst. Ze kunnen bang zijn dat ze jouw geweldige ervaringen niet kunnen waarmaken of geconfronteerd worden met soortgelijke trauma’s.

 5. Geef ze ruimte om fouten te maken

  Op deze leeftijd zijn de hersenen van kinderen nog maar half ontwikkeld, waardoor ze weleens het verkeerde besluit nemen. Hoewel dit bij jou wellicht leidt tot frustratie, moet je dit laten gebeuren. Want elke keer als ze een keuze maken, worden hun hersenen getraind om in het vervolg een betere oplossing te vinden. Als je je zorgen maakt dat je kind echt iets doet wat gevaarlijk is, kun je natuurlijk ingrijpen en samen naar een passende oplossing zoeken.

 6. Moedig ze aan om hun sociale kring uit te breiden

  De middelbare school is een tijd waar veel vriendschappen worden gemaakt en helaas ook verloren gaan. Door het vormen van nieuwe vriendschappen met mensen uit verschillende groepjes doet het bij je kind minder pijn als één van de vriendschappen overgaat. Daarnaast kan het ook nooit kwaad om aardig te zijn tegen iedereen.

 7. Verbied sociale media niet te snel

  Door het cyberpesten hebben social media sites bij veel ouders een slechte reputatie. Toch hebben de platforms ook een aantal voordelen. Het kan bij je kind nieuwe normen en waarden ontwikkelen, humor, vriendschappen en interesses. Door het maken van social media regels voor zowel je kind als voor jezelf, kun je de sites in je voordeel gebruiken. Spreek bijvoorbeeld af dat je het wachtwoord van je kind hebt en beloof dat je niet veel reacties zult plaatsen. Maar natuurlijk moeten kinderen zo’n website alleen gebruiken als ze de geschikte leeftijd hebben.

Bron: Lilsugar