Top
  >  Relatie   >  Tips voor een relatie check-up


Vlak voor het nieuwe jaar staan wij vrouwen vaak even stil bij een aantal punten. Zo worden er goede voornemens gemaakt en maken we een lijstje van dingen die we in 2012 graag anders zouden willen zien. Naast het maken van goede voornemens is deze tijd van het jaar ook een goed moment voor iets anders, namelijk een relatie check-up.

Natuurlijk kan een relatie check-up elk moment van het jaar plaatsvinden, maar rond december spelen goede voornemens vaak een rol en dit zou een juist moment kunnen zijn voor een relatie check-up. Voor degene die zich afvragen wat een relatie check-up precies inhoudt, het is te vergelijken met de apk-keuring van een auto. Door middel van een relatie check-up neem je samen met je partner je relatie door op een aantal belangrijke punten, hier vind je een aantal tips voor een relatie check-up.

Je partner is naast je grote liefde misschien ook de vader van je kinderen en je beste vriend. Binnen een relatie kunnen de verschillende rollen die je partner in jouw leven vervult elkaar misschien overlappen. Daarom is het goed om zo af en toe met zijn tweeën stil te staan bij wat jullie, als koppel, belangrijk vinden in het leven en wat jullie samen willen bereiken. Op deze manier verdiepen jij en je partner jullie relatie en houden jullie deze gezond.

Communicatie

Het eerste punt wat bij een relatie check-up aan de orde komst is de communicatie tussen jullie. Vind jij dat je partner echt naar je luistert, en hoe zit dat andersom. Zijn jullie het erover eens dat de communicatie binnen jullie relatie goed verloopt of is er ruimte voor verbetering? Mochten jullie ontevreden over dit punt zijn spreek dan af hoe het beter kan gaan en op welke termijn jullie de verbeteringen willen bereiken. Ander punt wat ook onder communicatie valt is het oplossen van ruzies. Als er een ruzie is, vinden jullie dat deze dan op een goede manier opgelost wordt of zou dit anders kunnen?

Romantiek

Ook al zijn jullie een koppel, het is belangrijk om elkaar als individu te zien. Investeer tijd in elkaar en verras elkaar zo af en toe met een romantisch gebaar. Praat over dit punt, vertel wat jij fijn vindt aan je partner en geef hem zo nodig aan wat jij graag anders zou willen zien.

Seks

Seks is een belangrijk aspect binnen een relatie en mag daarom ook niet ontbreken tijdens een relatie check-up. Denk na of je tevreden bent met jullie seksleven, of waarom niet, en vraag je partner hetzelfde te doen.

Geluk

Vertel je partner wat jou gelukkig maakt en laat ook hem zijn zegje doen. Heb het er daarnaast over welke dingen jullie als koppel gelukkig maken. Gelukkig zijn is 1 van de belangrijkste dingen in het leven, de vraag is of jullie de dingen die jullie individueel gelukkig maken ook met elkaar kunnen delen.

Verantwoordelijkheden

Dit is beetje een praktisch punt, maar zeker niet verkeerd om eens aan te snijden. Bespreek dingen waar jullie beide verantwoordelijk voor zijn zoals het huishouden, geldzaken en de opvoeding van de kinderen. Probeer er door middel van dit gesprek achter te komen of jullie op 1 lijn zitten of hoe jullie daar op zouden kunnen komen.

Eerlijkheid en vertrouwen

Eerlijkheid en vertrouwen zijn naar mijn idee 2 van de belangrijkste punten binnen een relatie. Door elkaar te vertrouwen en eerlijk te zijn kun je op elkaar rekenen en bouwen aan een fijne relatie. Bespreek met elkaar wat jullie onder eerlijkheid verstaan en of jullie tevreden zijn met de vertrouwensband zoals die nu is.

Toekomst

Ga tegen het einde van het gesprek in op de toekomst van jullie samen. Zijn er nog dingen die jullie samen, of misschien alleen, willen bereiken? Of heb je nog dromen die je met je partner wil waarmaken? Bespreek jullie gezamenlijke toekomst, hebben jullie hier hetzelfde beeld van en hoe zou deze er over 5 of 10 jaar uitzien. Vat aan het eind van het gesprek alle besproken punten samen om te kijken of jullie het gesprek op dezelfde manier ervaren hebben.

Als laatste, het is niet de bedoeling van dit gesprek dat het uitloopt op een ruzie. Het is ook geen excuus om elkaar af te kraken. De bedoeling van een relatie check-up is juist dat jullie door middel van een fijn en openhartig gesprek jullie relatie verbeteren en verdiepen.