Top
  >  Familie   >  Tips om zwanger te worden


Bijna alle vrouwen hebben een kinderwens, maar deze gaat niet altijd even gemakkelijk in vervulling. Het kan soms wel maanden duren voordat vrouwen zwanger worden, maar met deze tips lukt het misschien net even wat sneller!

Gezond eten, genoeg bewegen, niet roken en alcohol vermijden heeft een positieve invloed op je vruchtbaarheid. Vrouwen die gezond leven, hebben dus een grotere kans om zwanger te worden. Daarnaast is het ook erg belangrijk wanneer je met je partner het bed deelt, hoe vaak je seks hebt en voor welk standje je kiest. Hier lees je een aantal tips, waardoor je wellicht sneller zwanger wordt.

Vruchtbaar

Je bent het meest vruchtbaar rond je eisprong. Dit is 14 dagen voor de menstruatie. Wanneer je een regelmatige cyclus hebt, kun je makkelijk uitrekenen wanneer je vruchtbaar bent. Je kunt echter ook ovulatietesten gebruiken. Hiermee kun je eenvoudig de vruchtbare periode vinden. Na de eisprong vrijen heeft in principe minder nut. Het heeft wel zin om een paar dagen voor de eisprong met elkaar naar bed te gaan. Zaad kan namelijk 2 tot 6 dagen overleven. Wanneer je een aantal dagen voor je eisprong seks hebt gehad, kunnen de eicellen dus alsnog bevrucht raken.

Hoe vaak

Als je zwanger wilt worden, hoef je niet 2 keer per dag met elkaar het bed in te duiken. Integendeel, dit heeft helemaal geen nut. Wanneer een man klaarkomt, heeft zijn sperma 48 uur nodig om te herstellen. Wanneer je het meerdere keren op een dag doet, zitten er minder zaadjes in zijn sperma. Na 2 dagen kan hij jou pas weer goed bevruchten. Langer dan 48 uur wachten heeft ook geen positief effect op de kwaliteit van zijn zaad, want dan breekt zijn lichaam het zaad weer af.

Standje

In principe kun je in alle standjes zwanger worden, maar het sommige posities kunnen het wel bevorderen. Bij de missionarispositie is de kans van bevruchting het grootst. Het zaad komt dan namelijk het dichtst bij de baarmoeder. Het minst productieve standje zou zijn wanneer de vrouw bovenop zit. Het zaad kan dan teruglopen en wordt hierdoor minder goed getransporteerd. Het is daarom ook belangrijk dat je na de seks niet direct opstaat, maar 10 minuutjes op bed blijft liggen. Ga ook niet gelijk douchen of naar het toilet. Dit vermindert namelijk de kans dat je bevrucht raakt.

Vruchtbaarheid mannen

De vruchtbaarheid van mannen is natuurlijk even belangrijk als dat van vrouwen. Voor een optimale vruchtbaarheid, kunnen mannen beter geen strak zittend ondergoed dragen of hete baden en sauna’s nemen. Als je de kwaliteit van zijn zaad wil testen, kun je hem een mannelijke vruchtbaarheidstest laten doen.