Top
  >  Familie   >  2 vrouwen krijgen elk een baby dankzij de baarmoeder van hun moeder

vrouwen baby baarmoeder moeder
2 vrouwen zijn allebei bevallen van een baby dankzij de baarmoeder van hun eigen moeder. Deze kersverse moeders zijn de eerste ter wereld die een kindje hebben gekregen door middel van de baarmoeder waardoor ze zelf op de wereld zijn gezet.

Afgelopen oktober werd voor het eerste een baby geboren via een getransplanteerde baarmoeder. De Zweedse moeder kreeg het orgaan van een 61-jarige vriendin en het kindje werd via IVF verwekt. Vorige maand bevielen nog 2 vrouwen van een gezonde baby, maar ditmaal dankzij de baarmoeder van hun eigen moeder. De ene vrouw was zonder baarmoeder geboren en bij de andere moeder was deze verwijderd vanwege kanker.

4 zwangerschappen na transplantaties

De Zweedse Professor Mats Brännström heeft 15 jaar aan dit project gewerkt. Hij ontwikkelde een techniek om een baarmoeder te transplanteren en kwam op het idee om het orgaan van een familielid te gebruiken. Van de 9 vrouwen die besloten mee te doen aan het onderzoek raakten 4 in verwachting. Inmiddels zijn 3 van hen bevallen van een kerngezonde baby.

Je zult misschien denken dat een baarmoeder van een oudere vrouw te oud is voor het krijgen van een kindje. Dat is alleen niet het geval, omdat het orgaan bijna niet veroudert. Het draait vooral om de kwaliteit van de eitjes en je hormoonwaarden.

Baarmoedertransplantatie in Nederland

Het lijkt er dan ook op dat nog veel meer moeders in de toekomst hun dochter kunnen helpen met hun kinderwens. Helaas is de operatie in Nederland nog niet mogelijk. Het Leids Universitair Medisch Centrum is er wel mee bezig, maar de ingreep kan hier waarschijnlijk pas over een paar jaar worden uitgevoerd.

Foto: Thomas