Top
  >  Relatie   >  Wat doen met partner die niet luistert


Goed met elkaar kunnen praten is heel erg belangrijk in een gezonde relatie. Maar wat moet je doen als je partner niet naar je luistert? In dat geval vind je hier een aantal tips.

Een groot probleem binnen een relatie is vaak de communicatie. Het gebeurt regelmatig dat je vrouwen hoort zeggen dat hun partner nooit luistert, de mannen daarentegen klagen juist vaak dat vrouwen teveel zeuren. Toch is er niets vervelender dan een partner die niet naar je luistert. Daarom lees je hieronder hoe je een partner die niet luistert het beste kunt benaderen.

Goede timing

Vrouwen en mannen hebben allebei een andere manier van communiceren, toch zijn er een aantal punten waar je rekening mee kunt houden de volgende keer dat je hem iets belangrijks wilt vertellen. Zorg allereerst voor een goede timing. Begin het gesprek niet wanneer hij net thuis komt na een drukke dag werken en het liefst even niks wilt doen.

Naast timing is zijn stemming ook een goed punt om op te letten. Merk je aan hem dat hij al lichtelijk geïrriteerd is of even niet lekker in zijn vel zit stel het gesprek dan uit. Wanneer zijn stemming niet goed is, zal het hem meer moeite kosten om naar jouw verhaal te luisteren. Naast de timing en stemming houd je natuurlijk ook rekening met de locatie, begin geen gesprek in de auto of op een drukke plek maar doe dit gewoon lekker thuis.

Juiste opening

Wanneer jou lief in de goede stemming en op de juiste plek is kun je het gesprek openen. Val niet meteen met de deur in huis, maar probeer eerst zijn aandacht te trekken. Het is daarom ook niet verstandig om je gesprek te beginnen wanneer er bijvoorbeeld een belangrijke voetbalwedstrijd op tv te zien is.

Zorg dat je hebt nagedacht over de insteek van je verhaal en probeer dingen positief te brengen. De meeste mannen houden niet van klagen of zeuren en wanneer jij iets op een negatieve manier verteld kan hij dit zien als gezeur.

Open vragen

Is het gesprek eenmaal geopend en heb je zijn volledige aandacht stel dan open vragen. Door open vragen te stellen betrek je hem in jouw verhaal, daarnaast weet je zo ook of hij naar je heeft geluisterd.

Als laatst, probeer het gesprek te beperken en maakt het niet te lang. Wanneer je zijn aandacht hebt maar het gesprek duurt te lang, dan kunnen zijn gedachten alsnog afdwalen en krijg je het idee dat hij niet goed naar je luistert.