Top
  >  Relatie   >  Wat jullie slaaphouding over jullie relatie zegt

Er zijn tal van slaaphoudingen die jij en je lief kunnen aannemen in bed. Maar wist je ook dat de manier waarop jullie samen slapen een afspiegeling is van jullie relatie?

De manier waarop jij en je partner samen in bed liggen, zegt meer over je relatie dan je in eerste instantie zou denken. De slaaphouding die jullie aannemen weerspiegelt namelijk de emotionele toestand binnen de relatie.

Natuurlijk verandert en ontwikkelt jullie slaaphouding in de loop der jaren. Koppels die al langer samen zijn hebben vaak meer ruimte nodig in bed, terwijl prille lovers een meer intieme houding aannemen. Ondanks dat blijft de slaaphouding een emotionele afspiegeling van jullie relatie en kan het je inzicht geven in eventuele problemen.

Daarom zetten wij de 10 meest voorkomende slaaphoudingen op een rijtje. Waarbij de 5 eerste aangegeven dat het wel goed zit tussen jullie. Maar bij de overige slaaphoudingen kan er beste een beetje gewerkt worden aan de relatie.

5 maal niks aan de hand

1. Lepeltjes
Houding: De naam zegt het al, jullie liggen als twee lepeltjes dicht tegen elkaar aan.

Betekenis: Veel stelletjes ervaren de lepelhouding als een comfortabele en veilige cocon. Deze positie biedt jullie een maximale fysieke en psychische nabijheid. Degene die meestal achter ligt, is dikwijls de gever in de relatie.

2. Dakpansgewijs
Houding: Jullie liggen beide op je rug, waarbij meestal de vrouw haar hoofd op zijn schouder legt.

Betekenis: Vertrouwen is belangrijk bij deze houding. Dit omdat je je met deze positie openstelt voor aanraking, waardoor je kwetsbaar bent. Ook versterkt deze houding het gevoel van kameraadschap en veiligheid.

3. Los verbonden
Houding: Jullie slapen los van elkaar, maar zijn toch verbonden. Dit kan bijvoorbeeld in de lepeltjes houding, maar dan met een beetje ruimte tussen jullie in, of ieder op zijn eigen plek maar jullie armen of voeten zijn wel met elkaar verbonden.

Betekenis: Deze houding geeft aan dat er behoefte is aan ruimte en nabijheid. Jullie relatie is op een punt dat er genoeg zekerheid en vertrouwen is en het is niet meer noodzakelijk om de hele tijd tegen elkaar aan te liggen. Maar jullie emotionele band wordt gewaarborgd door een kleine fysieke aanraking.

4. De zen-positie
Houding: Jullie liggen met de ruggen naar elkaar toe waarbij de billen elkaar aanraken.

Betekenis: Deze positie biedt jullie onafhankelijkheid, maar ook verbondenheid. Deze houding wordt vaak aangenomen door koppels die het fijn vinden om samen te slapen, maar toch ieder hun eigen ruimte willen.

5. De achtervolging
Houding: Eén van jullie ligt aan het uiteinde van het bed, terwijl de ander steeds dichterbij kruipt.

Betekenis: Deze slaaphouding reflecteert de onderlinge verhouding van overdag. Nemen jullie deze positie aan, dan is de kans groot dat jullie ruzie hebben gehad. Meestal wilt de achtervolger het goed maken.

5 keer de gevarenzone

1. De cliff-hanger
Houding: Eén van de partners trekt zich terug naar de rand van het bed.

Betekenis: Als jullie altijd op deze manier slapen, dan is er geen probleem. Is deze houding nieuw, dan kan het een teken zijn dat er iets niet helemaal goed zit. Probeer uit te vinden wat de reden is dat je partner zich plotseling terugtrekt.

2. De overkant
Houding: Jullie liggen beide aan een uiteinde van het bed.

Betekenis: In jullie relatie ontbreekt de intimiteit. Dit kan onder andere komen door stres of het gebrek aan vertrouwen. Ga samen na wat het probleem is en probeer het op te lossen.

3. De krab
Houding: Jij of je partner glijdt half van het bed, ligt met armen of benen wijd uit elkaar, of wordt wakker met het hoofd aan het voeteneind.

Betekenis: Deze houding kan aangeven dat het niet helemaal goed zit tussen jullie. Degene die de krabhouding aanneemt probeert uit de relatie weg te vluchten. Praat samen, levert dat niks op en willen jullie toch samen verder? Roep dan de hulp in van een deskundige.

4. Kat of hond
Houding: Eén van jullie neemt de hond of de kat mee naar bed en legt het dier tussen in.

Betekenis: Degene die het dier mee naar bed neemt, wilt misschien meer aandacht of liefde. Ook kan het meenemen van een huisdier naar bed beteken dat je bang bent voor een afwijzing. En hoe vreemd het misschien ook klinkt, om dit te vorkomen gebruik je het dier als barrière tussen jullie in.

5. De kleine
Houding: Pappa of mamma neemt de kleine mee naar bed.

Betekenis: Het meenemen van een kind naar bed, kan wijzen op angst voor intimiteit of problemen. Wanneer de baby tussen jullie inslaapt, kunnen jullie niet discussiëren over problemen of intiem worden. Want straks wordt de kleine hummel nog wakker!