Top
  >  Familie   >  Als je jaloers bent op je zus


Het komt vaak voor dat er tussen zussen een onderlinge strijd bestaat. Deze komen voort uit jaloezie, wat er toe leidt dat jullie elkaar in van alles proberen te overtreffen. Het maakt niet uit waarin, als je maar beter bent dan haar. Dit is niet bevorderlijk voor jullie relatie, dus probeer van die gevoelens af te komen.

Omgaan met jaloezie is niet eenvoudig, maar het wel noodzakelijk om deze gevoelens onder controle te krijgen voordat het uit de hand loopt. Jaloersheid tegenover je zus, is waarschijnlijk één van de meest destructieve manieren om jullie relatie te verpesten. Met de volgende tips kun je hopelijk van die jaloezie afkomen.

Praat erover
Het zou kunnen helpen om met je zus te praten over je jaloezie tegenover haar. Misschien komen jullie wel achter de oorzaak van je gevoelens, zodat er een oplossing voor kan worden gevonden. Eventuele emoties die je hebt opgekropt van binnen, kunnen voor enorm veel frustratie en boosheid zorgen. Als je deze niet uitspreekt ga je er op den duur aan ten onder.
Weet je echt niet meer hoe je van je jaloezie af moet komen, dan is in therapie gaan misschien wel iets voor jou. Ook al zie je het niet zitten, het kan wel enorm helpen. Door er over te praten met een neutrale partij, kun je het misschien in een ander perspectief zien. Waarschijnlijk kom je er dan ook achter waarom je zo jaloers bent en wat voor impact jouw jaloezie heeft op jou en je zus haar leven.

Observeer andere relaties
Kijk eens naar hoe een normale relatie is tussen andere zussen, bijvoorbeeld in je vriendinnenkring. Hoe gaan zij met elkaar om? Misschien kun je het er eens met ze over hebben, om erachter te komen wat het is dat je verkeerd doet. Soms is het goed als je even met je neus op de feiten wordt gedrukt, zodat je beseft waar je mee bezig bent.

Concentreer je op jezelf
Om je jaloezie los te laten, moet je je meer concentreren op je eigen leven. Laat je zus wat meer los, zodat je niet constant met haar bezig bent. Je moet niet geobsedeerd worden door de dingen die zij doet of heeft. Je kunt jezelf namelijk niet vergelijken met je zus, want jij bent een ander persoon en daar is ook een reden voor. De verschillen tussen jou en je zus zijn nu eenmaal belangrijk om elk een individu te zijn. Jaloers zijn op iets waar je niets aan kan veranderen is werkelijk verspilling van je tijd. Ga na wat jij nodig hebt om gelukkig te worden en vergelijk jezelf niet steeds met een ander.

Wees zelfverzekerd
Jaloezie wordt vaak veroorzaakt door het hebben van weinig zelfvertrouwen. Doordat je niet zeker bent van je eigen capaciteiten, ga je aan jezelf twijfelen en denk je dat je niet goed genoeg bent in de ogen van anderen. Deze gedachten zitten alleen maar tussen je oren en zijn alles behalve waar. Dus als je aan je zelfvertrouwen gaat werken, zul je tevreden zijn met jezelf en niet meer zoals je zus willen zijn.