Top
  >  Algemeen   >  15-jarig meisje overlijdt aan dementie

Meisje overlijdt aan dementie
In België is een 15-jarig meisje overleden aan een zeldzame vorm van dementie. Shanna is volgens medici het jongste kind ooit dat gestorven is aan deze ziekte.

Shanna, uit het Belgische Sint-Agatha-Berchem, was ongeveer 8 jaar toen ze uit school kwam met hevige hoofdpijn. Hierna kreeg ze regelmatig epilepsieaanvallen en liet haar geheugen het afweten. Via een hersenbiopsie stelden artsen vast dat het meisje neuroserpine, een zeldzame vorm van dementie, had. Deze ziekte treft bijna nooit kinderen.

Shanna leed 7 jaar aan neuroserpine, maar na een lange strijd overleed ze op 15-jarige leeftijd. Door de ziekte kon ze al jaren niet meer spreken of bewegen. “Ze was gevangen in een wereld die ze niet kende,” vertelt haar moeder Martine Weidner aan het Belgische Nieuwsblad.

Jongste slachtoffer ooit

Dementie-expert Bart De Strooper zegt dat Shanna het jongste slachtoffer is dat overleden is aan neuroserpine. “De mogelijkheid om een medicijn te ontwikkelen tegen deze ziekte bestaat zeker, wat het mogelijk zou moeten maken om dit soort sterfgevallen te voorkomen. Maar omdat de ziekte zo zeldzaam is, investeren farmaceutische bedrijven het liefst in medicatie om voorkomende ziekten te bestrijden. Ze hebben namelijk maar een aantal jaar voor het patent van dit soort pillen verstreken is om winst te maken,” laat hij weten.