Top
  >  Wonen & Interieur   >  Zo vind je de juiste lichtbalans in jouw woonkamer

Wist je dat veel mensen onvoldoende verlichting in hun woonkamer hebben? Ook is er vaak sprake van (te) eenzijdige verlichting, door bijvoorbeeld uitsluitend plafondlampen te gebruiken. Juist in de woonkamer is verlichting van groot belang, omdat dit de ruimte is waar je ’s avonds de meeste tijd doorbrengt. Als de lichtbalans goed is, heeft dat een positief effect op de totale beleving en daardoor ook op jouw mentale welzijn.

Verschillende soorten verlichting

Voor de inrichting van een woonkamer onderscheiden we verschillende soorten verlichting. Op de eerste plaats is er de basisverlichting, die ervoor zorgt dat je in het donker je weg kunt vinden. Dit is de meest essentiële vorm van verlichting, meestal in de vorm van plafondlampen. Het tweede deel van je lichtplan bestaat uit de functionele verlichting, die bedoeld is om overal goed zicht te hebben. Denk hierbij aan verlichting boven de eethoek of op je leesplek. Vervolgens hebben we de sfeerverlichting, die ervoor zorgt dat je de ruimte helemaal naar jouw smaak kunt verlichten. Tenslotte zijn er de accentverlichting (gericht op specifieke plekken) en de decoratieve verlichting.

Vloerlampen zowel functioneel als sfeervol

Met een vloerlamp kun je twee vliegen in één klap slaan. Je kunt ze namelijk zowel functioneel als sfeerverhogend gebruiken. Je vindt in de categorie staande lampen woonkamer zowel lampen die op de vloer gericht zijn als lampen die omhoog schijnen, bijvoorbeeld tegen een wand op of naar het plafond. Dit maakt de toepassingsmogelijkheden enorm groot. Het maakt niet uit in welke stijl jij jouw woonkamer wilt gaan inrichten; voor elke stijl is wel een leuke staande lamp te vinden!

Rekening houden met de ruimte

Door een staande lamp op te nemen in je lichtplan, zul je een stukje van de beschikbare vloerruimte moeten opofferen. Meestal is dat geen probleem, maar het is wel zaak om zoiets mee te nemen bij het maken van de indeling voor de woonkamer. Ga je bijvoorbeeld een bank kopen en heb je hiervoor een bepaalde maximale ruimte beschikbaar? Bedenk dan vooraf of je er nog een staande lamp naast wilt zetten, bijvoorbeeld als leeslamp of gewoon voor de sfeer. In dat geval kun je het beste de bank een halve meter korter bestellen, zodat er voldoende ruimte overblijft om die lamp te kunnen plaatsen. Hiermee voorkom je dat alles te dicht op elkaar komt te staan of helemaal niet meer past.