Top
  >  Familie   >  Kinderen van immigranten hebben vaker overgewicht


Kinderen van immigranten hebben vaker overgewicht dan hun autochtone leeftijdsgenoten. Dit blijkt uit een onderzoek onder 7.000 Europese schoolkinderen tussen de 10 tot 12 jaar.

Uit een internationale studie, waaraan ook het Amsterdamse VUmc meewerkten, kwam naar voren dat kinderen uit gezinnen van immigranten vaker te dik zijn in vergelijking met hun Nederlandse leeftijdsgenoten. In Nederland heeft 26 procent van alle allochtone kinderen overgewicht. Bij de Nederlandse kinderen is dit 15 procent. Daarnaast kampt 9 procent van de kinderen van buitenlandse afkomst met extreem overgewicht.

Oorzaken van overgewicht

Volgens professor Johannes Brug, van het VUmc, zijn er verschillende oorzaken aan te wijzen waarom allochtone kinderen vaker overgewicht hebben. “De consumptie van frisdrank is meestal hoger bij kinderen afkomstig uit immigrantengezinnen en er is minder sprake van regelmatige maaltijden. Zo wordt het ontbijt vaker overgeslagen. Deze kinderen kijken ook meer televisie, doen minder aan sport en slapen minder. Daartegenover staat wel dat ze vaker naar school lopen of fietsen,” aldus Brug.

Ook het toegang tot voorlichting over gezondheid, het opleidingsniveau en het inkomen van de ouders en spelen een belangrijke rol. Verder zegt Brug dat er grote verschillen tussen landen zijn. “In Griekenland zijn er verhoudingsgewijs veel meer dikke kinderen dan in Nederland. Ze kijken daar meer tv, computeren meer en hebben andere leefgewoonten. Opvallend is ook dat in Griekenland juist de autochtone kinderen vaker te dik zijn,” laat de Brug weten.