Top
  >  Algemeen   >  Nieuwe wet verplicht aanpak van pesten

Wet-verplicht-aanpak-pesten
Scholen krijgen voortaan meer mogelijkheden om pesten tegen te gaan. Deze nieuwe aanpak wordt wettelijk verplicht, dit staat in een plan van de Kinderombudsman en het ministerie van Onderwijs.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs en de kinderombudsman Marc Dullaert hebben vandaag een nieuw plan gepresenteerd tegen de aanpak van pesten. Zo moeten scholen een verplicht lesprogramma gebruiken tegen pesten, een anti-pestcoördinator aanstellen en goed in de gaten houden of er op de school gepest wordt. Verder moet ook het pesten via internet aangepakt worden, krijgen leraren bijscholing om te leren hoe ze pesten moeten aanpakken en moet er meer aandacht aan het onderwerp worden besteed op de pabo’s en lerarenopleidingen.

Pestplan naar aanleiding van zelfmoorden

Het plan is opgesteld naar aanleiding van een aantal zware pestincidenten op scholen. De 20-jarige Tim Ribberink en de 15-jarige Fleur Bloemen zouden vorig jaar zelfmoord hebben gepleegd, omdat ze jarenlang gepest zijn op school. Ook zou op dit moment zou 1 op de 10 basisschoolleerlingen getreiterd worden.

Volgens de NOS willen Sander Dekker en Marc Dullaert er alles aan doen om pesten op scholen in de toekomst te voorkomen. “We koesteren niet de illusie dat pesten kan worden uitgeroeid, maar we zijn moreel verplicht gezamenlijk ons uiterste best te doen het zo ver mogelijk terug te dringen. Duidelijk moet zijn dat pesten onacceptabel is, in elke situatie,” aldus Dekker.

Dekker wil in een wet vaststellen dat alle scholen pesten goed moeten aanpakken en dat de inspectie van Onderwijs dit controleert. Nu hebben zowel scholen als ouders vaak niet in de gaten wat er speelt, omdat kinderen niet over het pesten praten. Als het pesten wel wordt opgemerkt is het belangrijk dat er ingegrepen wordt. Hierbij moet de school helpen, maar als ouders het idee hebben dat ze niet serieus genomen worden dan kunnen ze voortaan bij de Kinderombudsman terecht.