Top
  >  Wonen & Interieur   >  Zo kom jij tot het ontwerp van een nieuwe keuken 

Sluit de keuken in huis niet langer aan op je persoonlijke smaak? Ervaar je steeds vaker problemen met het gebruik van de apparatuur in de keuken? Het zijn goede redenen om de investering in een nieuwe keuken te overwegen. Kies voor een keuken die past bij datgene wat jij nodig hebt, bij de interieurstijl die je in huis gekozen hebt en de laatste trends op het gebied van keukens. Dit artikel helpt je op weg bij het samenstellen van het ontwerp van je nieuwe keuken. Het grote aanbod aan materialen, kleuren en apparaten zal het niet gemakkelijk maken om keuzes te maken. Hoe pakken combinaties van materialen in de praktijk uit? Welke apparaten mogen niet in de keuken ontbreken? Tijd om antwoord te geven op deze vragen! 

Zelf aan de slag gaan met het keukenontwerp

Verschillende online tools maken een keuken ontwerpen in 3D heel gemakkelijk. De tools bieden je de mogelijkheid om alvast eens te spelen met de mogelijke indelingen van de keuken. Kies je voor een U-vormige keuken met een spoelbak voor het raam, voor een keuken met een bijpassend kookeiland of bijvoorbeeld voor een L-vormig model? 

Bij het bepalen van de indeling is het zaak om rekening te houden met de manier waarop de keuken tegenwoordig gebruikt wordt. Hoe leuk is het om alvast met je kinderen bij te praten, terwijl jij het eten bereidt? Nodig ze uit aan de bar, die het uiteinde vormt van de L-vormige keuken of bijvoorbeeld onderdeel is van het kookeiland. Niet alleen biedt zo’n bar je de kans om alvast met je kinderen bij te praten. Nodig er ook je gasten uit, wanneer je nog snel wat laatste handelingen voor de bereiding van het diner uit moet voeren als zij er al zijn. 

Trends op het gebied van keukens 

De laatste tijd wordt veelvuldig gekozen voor het gebruik van natuurlijke materialen in keukens. Dat kan op verschillende manieren. Denk aan een smaakvolle, landelijk ingerichte keuken met robuuste houten keukenkasten. Het hout valt goed te combineren met een aanrechtblad van bijvoorbeeld graniet of composiet. Ook een betonnen aanrecht is steeds populairder; het past bij de stoere look van dit type keuken. 

Naast het gebruik van natuurlijke materialen is ook de luxe keuken in trek. Men definieert deze keukens vaak als een hele lichte, of juist donkere ruimte door gebruik te maken van volledig witte of zwarte elementen. Beide kleuren kun je combineren met goudkleurige accenten, zoals een goudkleurige kraan of bijvoorbeeld goudkleurige handgrepen. Ook een kleine tegelwand achter het fornuis kan helpen om deze accenten aan te brengen in het interieur van de keuken. Pas daarnaast een andere trend toe: de kruidentuin in de keuken! Je kunt de keuken van meer kleur voorzien door verschillende bloempotjes met kruidenplantjes te gebruiken. 

Gebruik van moderne keukenapparatuur 

Heb je een keuze kunnen maken uit de verschillende soorten en kleuren materialen? Tijd om aan de slag te gaan met het selecteren van de keukenapparatuur. Steeds vaker kiest men hierbij voor het weglaten van de afzuigkap aan de muur. Deze wordt vervangen voor een inductiekookplaat met een geïntegreerd afzuigsysteem. Onder meer BORA en Siemens bieden deze kookplaten aan. Het bespaart niet alleen veel ruimte, maar geeft de keuken daarbij een strakke uitstraling. 

Naast de kookplaten met geïntegreerde afzuiging zijn ook de heetwaterkranen in trek. Zo heb je niet langer een waterkoker op het aanrechtblad nodig. Er zijn verschillende aanbieders van deze kranen. In de keukenzaak kan men je meer vertellen over de verschillen. Soms kunnen deze kranen naast kokend water ook gekoeld en bruisend water leveren. Let op, je hebt daar vaak een aanvullende module voor nodig.