Top
  >  Familie   >  Pakjesavond organiseren voor familie


Naast 5 december alleen met je gezin vieren kun je er ook voor kiezen de verjaardag van Sinterklaas met het de hele familie door te brengen. Hier vind je een aantal tips om pakjesavond te organiseren voor de familie.

Veel mensen vieren pakjesavond niet alleen met het gezin, maar ook vaak nog met de gehele familie bij bijvoorbeeld opa of oma thuis. Natuurlijk is het erg gezellig om met heel de familie bij elkaar te zijn. Toch kunnen er soms nog wat irritaties ontstaan omdat het ene gezin Sinterklaas net wat anders aanpakt dan het andere gezin. Om dit te voorkomen staan hier tips voor het organiseren van pakjesavond voor de familie.

Kleine kinderen

Wanneer er kleine kinderen in de familie zijn die nog geloven in de goedheiligman is het natuurlijk het leukst om een Sinterklaas en zwarte Piet langs te laten komen met een aantal cadeautjes. Als er zowel gelovige kinderen en niet gelovige kinderen in de familie aanwezig zijn overleg dan van te voren met de wat grotere kinderen zodat ze het ook voor de kleinere kinderen leuk houden.

Maak met je familie goed afspraken over de cadeautjes, wie koopt wat en spreek een geldbedrag af. Het beste is om tijdens pakjesavond met het gezin je kinderen te verwennen met de grotere cadeaus en tijdens de familieavond de wat kleinere presentjes uit te delen. Het zou vervelend zijn als jouw zoon of dochter een duur cadeau krijgt, terwijl zijn neefje of nichtje het met een kleinigheidje moet doen, overleg dit van te voren met je familie.

Lootjes trekken

Het is ook leuk om met je familie lootjes te trekken en een cadeautje te kopen met daarbij een gedicht of surprise. Verwen de kinderen in de families met cadeaus en wanneer ze in bed liggen kun jij met je familieleden op jullie manier Sinterklaas vieren. Het handigst is om van te voren lootjes te trekken en een vast geldbedrag af te spreken. Op internet zijn er verschillende websites te vinden waarop je alle namen en e-mailadressen van de deelnemers kunt invoeren, op deze manier worden er lootjes getrokken en kan iedereen een verlanglijstje invullen.

Naast lootjes trekken is een Sinterklaasspel een leuk alternatief. Spreek met de hele familie af dat iedereen voor een bepaald bedrag een cadeautje koopt wat zowel voor mannen als vrouwen geschikt is. Op de avond zelf legt iedereen zijn cadeautje op een stapel en via en dobbelspel wordt er bepaald wie wat krijgt. Een leuke variant op dit spel is dat heel de familie elk jaar cadeautjes moet kopen in een bepaald thema.

Gezelligheid

Het belangrijkste is de gezelligheid en met heel de familie bij elkaar zijn. Maak je daarom niet druk wanneer je een minder leuk cadeau krijgt. De basis van deze avond moet gezelligheid zijn, probeer dit ook op je kinderen over te brengen. Niets is vervelender dan een kind dat alleen maar met de cadeaus bezig is en de rest uit het oog verliest.

Sinterklaas draait om gezelligheid, niet om de cadeaus. Je kunt dit feest daarom ook op een andere manier vieren. Ga bijvoorbeeld met de gehele familie lekker uit eten of kook allemaal zelf wat voor elkaar. Een ander alternatief is een leuke activiteit ondernemen zoals bowlen of een spelletje spelen.