Top
  >  Eten & Drinken   >  Voordelen van biologisch eten
a


Om een bijdrage te leveren aan een groenere planeet, zou je kunnen beginnen met het eten van biologisch voedsel. Dit heeft namelijk een aantal voordelen. Zo is het niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid.

De reden dat biologisch eten gezonder is, komt door de manier waarop het fruit en de groenten verbouwd zijn en hoe de dieren worden behandeld. Zo wordt er namelijk veel aandacht besteed aan het milieu en krijgen de dieren natuurlijke voeding en wordt het fruit en groenten niet besproeid met chemische middelen.

Voordelen
Biologisch eten brengt een heleboel voordelen met zich mee. Biologische groenten en fruit worden namelijk niet behandeld met pesticiden, die uiteindelijk in ons terechtkomen. En dat is niet bevorderlijk voor de gezondheid, omdat pesticiden stoffen zijn die gebruikt worden om te doden. Als je hier teveel van binnenkrijgt kan het risico op kanker, miskramen en andere lichamelijke problemen toenemen. Zelfs de boeren die het middel gebruiken, kunnen eerder chronische klachten ontwikkelen.

De dieren krijgen voedsel dat natuurlijk is en vrij van dierlijke toevoegingen, zodat ziektes als Q-koorts en BSE kunnen worden voorkomen. De dieren komen zo vaak mogelijk buiten, hebben veel ruimte om te bewegen, zodat ze niet op elkaar gepropt zitten. Hierdoor hebben ze minder stress, waardoor er geen groei- en stresshormonen in het vlees of in de melk kunnen zitten. Dit is niet alleen gezond voor de dieren, maar ook voor jou als consument.

De natuur
Niet alleen wij en de dieren zijn beter af met een biologische productie, maar ook de natuur wordt er beter van. De organische landbouw is lang niet zo schadelijk voor het milieu als de conventionele landbouw. Zo wordt de grond en het water niet vervuild met chemische stoffen. Omdat biologisch voedsel komt van het land van herkomst, is de transport ervan ook minder groot. Op deze manier is de CO2 uitstoot veel minder, dan de producten die massaal geproduceerd worden en wereldwijd moeten worden vervoerd. Vooral landen als Brazilië en Thailand zijn grote knoeiers, hun vlees bevat namelijk veel groeihormonen, antibiotica en genetische gemanipuleerd maïs en soja.

Hoe herken je biologisch voedsel?
Voordat biologisch voedsel ook daadwerkelijk zo genoemd mag worden, moet het eerst voldoen aan de Nederlandse en Europese richtlijnen. Dan krijgen ze na een positieve uitkomst van een strenge controle, het EKO-keurmerk. Voor biologisch vlees zijn er ook andere keurmerken, zoals het Demeter-merk. Deze heeft nog strengere regels dan het EKO-merk. Om aan te geven dat de dieren genoeg leefruimte hebben gehad, is er het Scharrelvlees keurmerk. Dan is er nog het Beter Leven keurmerk, die zich richt op het welzijn van de dieren. Voor het biologische kippenvlees is er het label Rouge en als vis en varkensvlees zich meet aan de milieu-eisen, krijgt het de Milieukeur.

Dus als je je wilt inzetten voor het milieu, koop dan de volgende keer eens biologische geproduceerd eten. Ze zijn tegenwoordig volop in de supermarkten te vinden.