Top
  >  Mode & Beauty   >  Waarom doe je een miskoop?


Je kent het vast wel, dat ene kledingstuk wat al eeuwen in je kast ligt en soms met het prijskaartje er nog aan. Je probeert jezelf ervan te overtuigen dat er vast wel een gelegenheid komt waar dat kledingstuk perfect voor is, maar toch blijft het in de kast hangen.

Diep van binnen weet je wel hoe het zit, dat kledingstuk is een miskoop. Op het moment van de aankoop leek het toch zo’n goed idee, dus waarom trek je het dan niet aan en ligt het nu alleen maar stof te vergaren? Een miskoop is niet zomaar een miskoop, maar vertelt eigenlijk heel wat over jezelf.

Verkeerd zelfbeeld
De kans op een foute aankoop, neemt namelijk toe als je zelfbeeld niet klopt. Dit is niet als een excuus bedoeld, want je kan ook in een goed humeur de verkeerde kleding kopen. Niet alle miskopen komen voort uit een impulsieve en emotioneel labiele bui. Volgens sommige psychologen is winkelen een zoektocht naar ons betere zelf. Dus eigenlijk kopen we kleding waarvan we hopen dat het bij ons past en misschien wel een soort verbetering toevoegt.

Heb je weleens een soort gelijke outfit als Jennifer Aniston aangeschaft, in de hoop dat je er dan net zo geweldig uit zou zien? Maar toen je er thuis mee voor de spiegel stond, kwam je tot de ontdekking dat het jou toch minder leuk staat en dan ook echt een heel stuk minder. Om dit te voorkomen is enige zelfkennis wel van belang, weet wat je stijl is en welke kleding bij jouw figuur past.

Verleidingen
Maar dat is nog niet alles, want als je supervrolijk naar de stad vertrekt om te gaan shoppen loop je onbewust risico op een miskoop. Wie blij is wordt namelijk guller en koopt dan ook meer, probeer daarom je portemonnee veilig in je tas te houden. Neem bij het winkelen ook liever geen vriendinnen mee, want die zullen je hoogstwaarschijnlijk overhalen als je twijfels hebt over iets. Als je liever niet alleen wilt winkelen, ga dan samen met je moeder of een ander familielid. Zij hebben meestal geen moeite om de waarheid te zeggen en zullen je zo van beter advies voorzien. Pas ook op met die verleidende uitverkoop. Koop de kleding omdat je het nodig hebt en niet alleen omdat het goedkoper is.

Toch een miskoop gedaan?
Om van je miskoop af te komen, kun je het natuurlijk terugbrengen naar de winkel. Maar als dat nu niet meer mogelijk is, kun je er misschien iets anders van maken. Ben je hier niet zo handig in, of heb je er gewoon geen zin in , dan kan je er vast wel iemand anders mee verblijden of je verkoopt het.