Top
  >  Algemeen   >  Borstkankerremmer in elk ziekenhuis verkrijgbaar

Borstkankerremmer in elk ziekenhuis verkrijgbaar
In Nederland krijgen jaarlijks heel wat vrouwen met borstkanker te maken. Daarom is besloten om borstkankerremmers nu in elk ziekenhuis toe te laten.

Volgens De Telegraaf zijn borstkankerremmers vanaf deze maand in elk ziekenhuis in Nederland verkrijgbaar. Het gaat om het medicijn Afinitor, dat de stofnaam everolimus draagt. Dit wordt toegevoegd aan de bestaande hormonale therapie van exemestane. Daardoor kan de chemotherapie gemiddeld met 11 maanden worden uitgesteld.

Afgelopen augustus startten 40 ziekenhuizen op basis van een experiment met het geneesmiddel. Omdat zorgverzekeraars hebben besloten om het middel te vergoeden, is het experiment eerder gestopt. Het medicijn is vanaf deze maand dan ook beschikbaar in bijna alle apotheken van ziekenhuizen in Nederland.

Goede resultaten

Uit de Nederlandse studie bleek dat de borstkankerremmer goed werkt. “Ook wordt het medicijn goed verdragen en hebben patiënten opmerkelijk snel na de start van de inname minder tumor-gerelateerde klachten,” laat dr. Vivianne Tjan-Heijnen, hoogleraar Medische Oncologie in het Maastricht UMC, aan de krant weten.