Fontanel van je baby: dit moet je weten
Fontanel. Zo’n woord dat op een 30 seconds kaartje zou kunnen staan en waarvan je geen idee hebt wat het is. Een fontanel is een opening tussen de twee schedeldelen van een baby. Een baby heeft daar na zijn of haar geboorte twee van. Een kleine en een grote fontanel. Tussen de 12 en 18 maanden zijn de schedeldelen van je – inmiddels niet meer baby – aan elkaar gegroeid. Klinkt behoorlijk eng maar dit is het niet. Sterker nog, je zou je eens moeten bedenken wat er zou gebeuren als een baby geen fontanelletjes zou hebben.
Functie van fontanel
Iedereen die zo’n schattig klein baby hoofdje ziet vraagt zich natuurlijk af hoe dat er ooit uit gekomen is. Naast dat bij de bevalling er allerlei processen gaande zijn om de opening bij de moeder op te rekken, hebben de fontanellen van een baby een belangrijke en vooral prettige functie. Door de elasticiteit van de fontanellen kunnen de schedeldelen van je baby namelijk een beetje over elkaar heen schuiven waardoor het schattige maar relatief grote hoofdje van je baby er net wat makkelijker uit kan komen.
Niet alleen tijdens de bevalling hebben de fontanellen een functie. Ook na de bevalling zijn de fontanellen belangrijk. De hersenen van je kindje zullen flink gaan groeien. De omvang van het hoofdje neemt dus toe en de fontanellen regelen dat het schedeltje van jouw kleintje mooi meegroeien met het brein.
Wat moet je verder weten over de fontanellen?
Je kunt de fontanellen van jouw kleintje voelen. En hoe gek en kwetsbaar die fontalletjes ook voelen, het is niet gevaarlijk om deze aan te raken. Het hersenweefsel van jouw kindje wordt namelijk beschermd door bindweefsel en hersenvlies. De grote fontanel kun je aan de bovenkant van het hoofdje voelen. Deze fontanel is ruitvormig van kleur en kun je vaak gemakkelijk voelen. De kleinere fontanel ligt wat meer achterop het hoofdje. Deze is wat moeilijker te vinden en zul je waarschijnlijk ook wat minder vaak voelen. Deze is overigens een beetje driehoekig van vorm.
Op het consultatiebureau zullen de jeugdverpleegkundige en/of jeugdartsen met regelmaat de fontanelletjes voelen. Ook wordt de schedelomtrek gemeten. Het groeien van het hoofdje van jouw kindje hangt namelijk samen met het wel of niet sluiten van de fontanellen.
Wanneer er geconstateerd wordt dat het schedel van jouw kleintje al voor 12 maanden gesloten is, kan je worden doorverwezen naar een kinderarts omdat het zo zou kunnen zijn dat de mogelijkheid tot verdere groei van het schedel. Ook als het hoofdje (te) snel groeit maar de fontanel nog open zijn, kan het zijn dat je een doorverwijzing krijgt naar het ziekenhuis.
Wanneer je je zorgen maakt over de groei van het schedel van jouw kindje en/of vragen hebt over de fontanellen kun je altijd terecht bij het consultatiebureau. Wanneer er een afwijkende groei geconstateerd wordt zal de kinderarts vanuit zijn of haar expertise jullie verder helpen. Kijk dus niet te veel op google wanneer je je ergens zorgen over maakt. Vaak zijn deze zorgen onnodig en de bijhorende stress is voor niemand fijn.