Top
  >  Algemeen   >  Grote borsten meer kans op borstkanker


Veel vrouwen willen graag een cupmaat meer, toch kleven er ook nadelen aan grotere borsten. Want volgens onderzoekers hebben vrouwen met grote borsten meer kans op borstkanker.

Uit onderzoek van het genetische bedrijf 23andMe, onder 16.000 vrouwen, is gebleken dat dames met grotere borsten meer kans hebben op borstkanker dan vrouwen met kleine borsten. Waarschijnlijk stimuleert het geslachtshormoon oestrogeen niet alleen de groei van melkklieren, maar ook die van tumoren. Volgens de onderzoekers komt dit door genetische fouten in het lichaam die ook gekoppeld zijn aan de borstomvang. Bij het aanmaken van het geslachtshormoon oestrogeen zijn namelijk ook een aantal van deze fouten betrokken.

De onderzoekers concludeerden dat van de 7 mutaties in de genen verbonden zijn met de borstomvang. 3 van deze mutaties hebben echter ook invloed op de ontwikkeling van borstkanker. “1 van de 3 mutaties regelt de activiteit van de genen die werken als oestrogeenreceptoren. We weten dat dit hormoon een sleutelrol speelt in de groei van borsten en in de meerderheid van borstkankergevallen,” laat Nicholas Eriksson van 23andMe weten.

Meer onderzoek

Ook zegt Eriksson dat de link tussen borstgrootte, overgewicht, borstweefsel en borstkanker lastig te achterhalen blijft. Volgens hem is het dan ook belangrijk om verder onderzoek te doen naar de biologie van de borstgrootte en de relatie met borstkanker te achterhalen, zodat er nieuwe screeningmethodes ontwikkeld kunnen worden.