Top
  >  Relatie   >  Helft stellen maakt geen afspraken over financiën


De helft van de stellen die gaan samenwonen of trouwen maakt van te voren geen duidelijke afspraken over de financiën. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo.

Het grootste gedeelte van de stellen maakt de afspraken over financiën pas geruime tijd nadat ze gaan samenwonen, blijkt uit het onderzoek. Wel heeft een ruime meerderheid een gezamelijke bankrekening. Volgens de onderzoekers focussen mensen zich voordat ze gaan samenwonen niet genoeg op de financiën, doordat ze hun tijd liever aan andere dingen besteden.

Binnen de relatie probeert 80 procent van de stellen om op een gelijkwaardige manier geld opzij te zetten op de gezamelijke rekening. Wel wordt er nog gekibbeld over de uitgaven, een derde van de mensen heeft hier wel eens onenigheid over de gezamenlijke uitgaven en meer dan 10 procent maakt ruzie over wie wat betaald.

Daarom is het belangrijk om juist van te voren goed naar je financiën te kijken, daarmee valt er soms ook nog geld te besparen. Als je samen gaat wonen is het bijvoorbeeld handig om te kijken of er geen abonnementen en verzekeringen dubbel lopen. Als je deze op tijd opzegt, scheelt het al snel veel geld per maand. Ook kunnen er dingen veranderen op het gebied van belasting, toeslagen en uitkeringen.