Top
  >  Lifestyle   >  Het hebben van een depressie


We voelen ons allemaal weleens neerslachtig en verdrietig, maar dat gaat vaak snel weer over. Maar voor sommige is dit helaas niet het geval, deze pesonen hebben vaak last van een depressie.

Een depressie is een ziekte die ervoor zorgt dat je moe en lusteloos wordt, je hebt nergens meer zin in, je verliest je interesses, je trekt je terug en begeeft je niet meer onder de mensen. Het kan soms zo erg zijn dat je geen hoop meer ziet in de toekomst en serieus nadenkt over het plegen van zelfmoord.

De oorzaak
Een depressie is niks om je voor te schamen, want het komt vaker voor dan je denkt. Iedereen kan de ziekte hebben, zowel jong als oud. Het heeft ook niks te maken met je karakter, want een depressie wordt veroorzaakt doordat bepaalde cellen in de hersenen uit balans raken. Volgens onderzoekers kan een combinatie van genen en stressvolle gebeurtenissen ook een oorzaak zijn voor een depressie. Denk bijvoorbeeld aan de geboorte van een kind, het overlijden van een dierbaar persoon of de ontdekking dat je een ongeneeslijke ziekte hebt.

De symptomen
In het begin zijn de symptomen vrij moeilijk om op te merken. Niet iedereen heeft dezelfde verschijnselen en soms worden ze verward met normale emoties. Waar je op moet letten is dat de neerslachtige gevoelens en negatieve instelling al veertien dagen aanhouden en dat er geen interesse kan worden gewekt voor bepaalde activiteiten die normaal gesproken veel plezier brengen. De volgende symptomen kunnen ook een teken van depressie zijn:

  • Het verliezen of aankomen van gewicht, doordat je eetpatroon zonder duidelijk reden verandert.
  • Niet goed kunnen slapen of juist je bed niet uit kunnen komen.
  • Je onrustig voelen en niet stil kunnen zitten of je ontzettend moe voelen waarbij elke inspanning te veel is.
  • Het gevoel hebben dat je niks waard bent en dat anderen je niet mogen.
  • Moeite hebben met concentreren, dingen onthouden of beslissingen maken.
  • Het hebben van de gevaarlijke gedachte dat zelfmoord de enige oplossing uit de situatie is.

De behandeling
Er zijn meerdere manieren om een depressie te behandelen, zo kun je in therapie gaan, antidepressie medicijnen slikken, je levensstijl veranderen of meer gaan bewegen zodat je hersenen endorfine aanmaken waarvan je vrolijk wordt. Een doktor kan je het beste adviseren welke behandeling het meeste geschikt is voor jou. Er bestaat een mogelijkheid dat de depressie terugkeert, daarom is het belangrijk dat je bijvoorbeeld doorgaat met de therapie als je hier baat bij hebt of dat je antidepressiva blijft slikken. Maar dit is natuurlijk een kleine moeite als je hierdoor weer een gelukkig en gezond leven kan leiden.