Top
  >  Eten & Drinken   >  Hoge bloeddruk verlagen door eten


Een te hoge bloeddruk brengt veel risico’s met zich mee en dat weten we maar al te goed. Gelukkig kan de juiste voeding al een groot verschil maken en daarom vind je hier meer informatie over eten dat een hoge bloeddruk kan verlagen.

Naarmate we ouder worden, wordt de kans op hart- en vaatziekten groter. Vrouwen die tijdens hun zwangerschap last hebben gehad van een hoge bloeddruk lopen zelfs een extra groot risico. Het is daarom erg belangrijk om te zorgen voor een gezonde bloedsomloop en bloeddruk. Je voedingspatroon speelt hierbij een grote rol. Om die reden vind je hieronder een aantal tips over eten dat je hoge bloeddruk kan doen verlagen, zodat ook jij gezond oud kunt worden.

Volkoren granen

Volkoren granen zijn erg gezond en dat blijkt maar al te goed. Granen als gerst en lijzaad bieden namelijk niet alleen bescherming tegen verschillende kankersoorten, maar hebben ook een bloeddrukverlagende werking. Dit bleek onder andere uit een onderzoek aan de Harvard University, waar bij meer dan 28.000 vrouwen de effecten van volkoren granen op de bloeddruk werden onderzocht.

Kardemom

Het gebruiken van kardemom in bijvoorbeeld vlees- of visgerechten schijnt ook te kunnen helpen tegen een hoge bloeddruk. Dit bleek uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in de Indian Journal of Biochemistry and Biophysics. Volgens de auteurs van de studie, zit kardemom vol met plantaardige stoffen die ervoor zorgen dat de spieren en daarmee ook het hart ontspannen. Hierdoor zou de kans op bloeddruk schommelingen afnemen.

Kokosnootwater

Uit een onderzoek dat verscheen in de West Indian Medical Journal, bleek dat het consumeren van kokosnootwater de bloeddruk kan doen verlagen. Deze tropische drank is namelijk rijk aan kalium. Dit stofje heeft niet alleen een gunstige werking op de bloeddruk, maar helpt ook afvalstoffen uit het lichaam verwijderen en bevorderd het denkvermogen.

Watermeloen

Dat watermeloen erg goed is voor de lijn wist je waarschijnlijk wel, maar is het je ook bekend dat deze fruitsoort de bloeddruk flink kan doen verlagen? Dit bleek uit een onderzoek, uitgevoerd door de Florida State University. Watermeloen is namelijk een natuurlijke bron van L-Citrulline, een aminozuur dat de aders beter laat functioneren en de kans op een hoge bloeddruk doet afnemen.

Aardappel

Volgens wetenschappers van de Pacific Western University in Los Angeles kan het eten van een aardappel per dag helpen tegen een te hoge bloeddruk. Hierbij gaat het om gekookte en niet gebakken aardappels. Deze knollen zitten net als koksnootwater vol met kalium. Daarnaast bevatten ze chlorogeenzuur en tryptofaan, twee stoffen die ook een belangrijke rol spelen bij het verlagen van de bloeddruk.

Vis

Iets anders dat een te hoge bloeddruk tegen kan gaan, is vis met omega-3. Deze onverzadigde vetzuren hebben namelijk naast ontstekingsremmende eigenschappen ook een positieve werking op de bloeddruk en bloedsomloop. Daarbij schijnt omega-3 zelfs het risico op kanker te kunnen verkleinen. Ofwel, genoeg redenen om snel een bezoekje te brengen aan de viskraam.

Thee

Het is uit verschillende onderzoeken gebleken dat ook het drinken van thee je bloeddruk kan verlagen. Dit komt door de bloeddrukverlagende antioxidanten die thee bevat. Volgens een studie aan de Tufts University kan het drinken van 3 grote mokken per dag, het risico op een verhoogde bloeddruk zelfs met 65 procent verkleinen. Hierbij geldt, hoe sterker de thee des te groter het effect.

Pure chocola

Goed nieuws voor iedereen die gek is op pure chocola, want ook dit kan de bloeddruk doen verlagen. Deze chocolade variant zit namelijk vol met flavonoïden. Dat zijn antioxidanten die helpen bij het goed laten functioneren van de bloedsomloop. Verder beschermen flavonoïden tegen onder andere vrije radicalen. Wel waarschuwen wetenschappers om de porties pure chocola die je eet beperkt te houden, omdat het naast deze antioxidanten ook veel vet en calorieën bevat.