Top
  >  Familie   >  Ierse vrouw overleden door geweigerde abortus


Een Ierse vrouw is deze week overleden nadat haar een abortus werd geweigerd. Als de artsen hiermee wel in hadden gestemd had Savita Halappanavar zo goed als zeker nog geleefd.

De 31-jarige Savita Halappanavar was 17 weken zwanger toen ze complicaties kreeg. De vrouw werd in het universitair ziekenhuis van Galway, in het westen van Ierland, opgenomen waar de artsen vaststelden dat ze een miskraam kreeg. Volgens dokteren was het slechts een kwestie van tijd en zou Savita binnen een paar uur weer naar huis kunnen.

Abortus geweigerd

Helaas verliep het allemaal heel anders. De vrouw kreeg heel veel pijn en de behandelend arts vertelde dat de foetus het niet zou overleven. Toch wilden de doktoren geen abortus uitvoeren en dit werd Savita Halappanavar fataal. De vrouw begon hevig te beven en over te geven. Na een dag hield de hartslag van de foetus op en werd Savita geopereerd. Daarna werd ze naar de intensive care gebracht waar ze 4 dagen later overleed aan bloedvergiftiging en E. Coli. Beide dingen hadden gemakkelijk voorkomen kunnen worden als er tijdig een abortus was uitgevoerd.

Volgens Praveen Halappanavar, de echtgenoot van de vrouw, werd de abortus geweigerd omdat Ierland een katholiek land is. “De doktoren weigerden de abortus omdat de hartslag van de foetus nog aanwezig was en aangezien het een katholiek land is, is het niet toegestaan. Ik probeerde de doktoren nog te smeken om de zwangerschap af te breken omdat ik noch Iers noch katholiek ben,” liet de man aan de Daily Mail weten.

Abortus verboden

In de Ierse grondwet staat dat abortus verboden is. Wel werd in 1992 door het Ierse Hooggerechtshof bepaald dat abortus moet worden toegestaan als het leven van een vrouw in gevaar is als er niet wordt ingegrepen. Ondanks dit moeten er jaarlijks alsnog 40.000 Ierse vrouwen uitwijken naar het Verenigd Koninkrijk voor een abortus.

Hoewel de uitspraak in de wetgeving moet worden omgezet, wilden 5 achtereenvolgende regeringen hier hun handen niet aan branden in het overwegend conservatieve en sterk katholieke Ierland. Omdat er nog steeds geen wettelijke regeling is, zijn er in ziekenhuizen dan ook regelmatig discussies over of een abortus wel of niet uitgevoerd moet worden.