Top
  >  Eten & Drinken   >  Lelijk groente en fruit een groot succes in Frankrijk

Lelijk groente en fruit
Intermarché, een Franse supermarktketen, haalt groot succes met het verkopen van lelijk groente en fruit dat normaal weggegooid wordt.

Per jaar wordt er in Europa 300 miljoen ton groente en fruit weggegooid omdat ze niet mooi zijn. Dat is ongeveer genoeg om elke inwoner van de Europese Unie te voorzien van 3 stuks groente of fruit per dag. Supermarkten beweren dat klanten geen lelijke groente en fruit willen en dat het niet uitnodigend staat in de schappen.

Intermarché heeft meer dan 2.000 filialen en besloot hier wat aan te doen. De supermarktketen ging het lelijke groente en fruit verkopen in een aantal van hun filialen. Wat de boeren weggooiden werd opgehaald en tegen 30 procent korting verkocht. De Franse keten is erg blij met de reacties van klanten. Alle lelijke groente en fruit werd verkocht en Intermarché is aan het onderzoeken of een landelijke uitrol mogelijk is.

Levensmiddelverspilling verboden in Wallonië

In Wallonië, het Franstalige deel van België, is een wet aangenomen die supermarkten verbiedt om onverkoopbare levensmiddelen weg te gooien. Hiermee hopen ze de levensmiddelverspilling te beperken. Supermarkten zijn wettelijk verplicht om hun eetbare waren af te staan aan liefdadigheidsorganisaties. In België wordt jaarlijks voor circa 2 miljard euro aan eten weggegooid, terwijl er ruim 200.000 Belgen aangegeven onvoldoende eten te kunnen veroorloven.