Top
  >  Lifestyle   >  Positieve gedachte op behandeling werkt


Als iemand over hoofdluis praat krijg ik spontaan jeuk, ken je dat gevoel? Dat is ook niet zo gek, want het blijkt dat pijn en jeuk erger kunnen worden als je eraan denkt. Als je negatief of juist positief denkt over de behandeling ervan, zal dit vaak ook zo uitpakken.

Onderzoekers van de Radboud Universiteit en het UMC St. Radboud onderzochten het effect van positief en negatief denken over de behandeling van jeuk en pijn. Ze deden dit door proefpersonen wijs te maken dat bijna iedereen jeuk krijgt bij het voelen van de prikkels die zij op hun arm kregen. De proefpersonen gaan dan automatisch denken dat ook zij jeuk zullen gaan krijgen, waardoor ze dit ook echt voelden.

De andere groep proefpersonen werd verteld dat eigenlijk niemand pijn of jeuk voelt bij de prikkels. Deze groep voelde dan ook geen pijn of jeuk bij de prikkels die zij op hun arm kregen. Uit het onderzoek is gebleken dat als je denkt dat je pijn of jeuk zult krijgen, dit ook daadwerkelijk zult voelen. Niet te negatief denken dus!