Top
  >  Eten & Drinken   >  Voedsel dat het risico op kanker verkleind


Een gezond dieet kan helpen om lichamelijke kwalen tegen te gaan of zelfs te voorkomen. Het zal je daarom waarschijnlijk niets verbazen, dat er ook bepaald voedsel is om het risico op kanker te verkleinen.

Hoewel er verschillende soorten kanker zijn met ieder hun eigen oorzaken, is er toch bepaald voedsel dat kan helpen meerdere varianten van deze ziekte tegen te gaan. Hieronder lees je meer over hoe het eten van onder andere broccoli en knoflook het risico dat jij te maken krijgt met kanker kan verkleinen.

Vis met omega-3

Onderzoek van Harvard School of Public Health heeft aangetoond dat vissoorten die omega-3 bevatten kunnen helpen kanker tegen te gaan. Dit vetzuur kan namelijk die groei van de boosaardige tumoren vertragen of zelfs voorkomen. Daarbij versterkt omega-3 ook het immuunsysteem. Voorbeelden van vissoorten die dit vetzuur bevatten zijn onder andere zalm en makreel.

Knoflook

Iets anders dat het risico op de ziekte kan verkleinen, is het eten van knoflook. Uit onderzoek van wetenschappers aan de University of North Carolina is gebleken dat de stofjes die de sterke geur van deze plant veroorzaken, ook kunnen werken als kanker bestrijdend middel. Naast knoflook geldt hetzelfde voor andere planten uit de lookfamilie, zoals ui en sjalotjes.

Bosvruchten

Zoals je in een eerder artikel kon lezen bevatten bosvruchten veel gezonde voedingstoffen die onder andere geheugenverlies en infecties kunnen voorkomen, maar wist je dat ze ook kunnen helpen om kanker tegen te gaan? Deze vruchtjes bevatten namelijk anthocyanen. Dit zijn kleurstoffen, die naast het geven van de mooie kleur, namelijk ook de groei van kankercellen helpen tegen te gaan.

Volkoren granen

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat het consumeren van volkoren granen kan beschermen tegen verschillende kankersoorten, zoals maag- en darmkanker. Dit komt vooral door de hoeveelheid vezels die de granen bevatten. Deze kunnen de groei van tumoren tegen gaan en dragen bij aan een gezonde spijsvertering. Ook zouden de vezels een te hoog oestrogeengehalte, dat vaak de aanleiding is tot borstkanker, kunnen voorkomen.

Broccoli

Groenten als broccoli, spruitjes en andere koolsoorten schijnen door hun ietwat bittere smaak te beschermen tegen verschillende soorten kanker. Deze smaak komt namelijk voort uit de isothiocyanaten en glucosinolaten, die een preventieve werking kunnen hebben tegen de ziekte. Het beste werkt het, wanneer je de groenten gestoomd of rauw eet.

Wortels

Het is gebleken dat de carotenoïden in groenten, zoals wortels en pompoen, kunnen helpen vrije radicalen en tumoren tegen te gaan. Ook de grote hoeveelheid vitamine A die zich in wortels bevindt zou hier een bijdrage aan leveren.

Groene thee

Groene thee schijnt te werken tegen verschillende lichamelijke kwalen, waaronder kanker. Het stofje EGCG dat zich in deze theesoort bevindt, is namelijk een krachtig anti-oxidant dat de groei van tumoren kan tegengaan. Hier lees je meer over de gezonde effecten van groene thee.