Top
  >  Lifestyle   >  Wij stelen vaker op het werk

Wij stelen vaker op het werk
Een pen, een schrijfblok, zakjes thee of een USB-stick van kantoor die voorgoed in je tas verdwijnen. Het klinkt onschuldig, maar dat valt toch aardig tegen. Want vrouwen stelen veel vaker op het werk.

Vrouwen stelen veel vaker van hun baas, dan in eerste instantie werd gedacht. Uit een onderzoek naar fraude op het werk kwamen vrouwen vorig jaar vaker als dader naar voren dan in 2011. Volgens Hoffmann Bedrijfsrecherche was in 2012 28 procent van de betrapte dieven vrouw, terwijl dit een jaar eerder nog maar 10 procent was. De toename zou onder meer komen omdat door de crisis meer vrouwen zijn gaan werken en mannen juist vaker hun baan zijn kwijtgeraakt. Toch zijn de mannen nog altijd ver in de meerderheid als het om stelen op de werkvloer gaat.

Is de crisis de schuldige?

Volgens Hoffmann Bedrijfsrecherche spelen bij criminele activiteiten op het werk, zoals het stelen van geld en lekken van informatie, de crisis in de helft van de gevallen een rol. De redenen van de fraudeurs waren dan ook vaak geldnood of wraak vanwege interne bezuinigingen. Daarnaast zou de crisis ook terug te zien zijn in wat er gestolen wordt. In 2011 werd vooral kennis van het bedrijf gestolen en in 2012 geld, levensmiddelen en luxegoederen.

Daarnaast laat het bureau weten dat de dieven steeds vaker door de mand vallen omdat ze loslippig zijn op social media. “Dan zegt iemand op Facebook dat ze voor de vierde keer die week naar het casino gaat. Als dat niet bij haar salaris past, dan kan haar dat verraden,” laat directeur Richard Franken van Hoffmann Bedrijfsrecherche aan het AD weten.