Top
  >  Relatie   >  Mannen vs. vrouwen: emotionele verschillen


Het kan soms best behoorlijk botsen tussen mannen en vrouwen. Binnen een relatie hebben wij vaak ruzie met onze mannen omdat hij zijn gevoelens niet uit, moeilijk praat of complimentjes geeft die heel verkeerd overkomen. Dit komt omdat wij dames qua emotie heel erg verschillen van mannen.

Als hij problemen heeft trekt hij zich terug, wanneer jij hem confronteert met een probleem klapt hij dicht en huilen doet hij bijna nooit. Wij vrouwen vinden dit meestal heel vervelend en vaak is ruzie het gevolg. Wij kunnen onze mannen niks verwijten, want emotionele verschillen tussen mannen en vrouwen hebben een reden.

Waarom praten mannen niet over problemen

Als een man nadenkt over zijn problemen, doet hij dit met zijn rechter hersenhelft. Zoals wij van mannen gewend zijn, kunnen zij maar 1 ding tegelijkertijd. Daarom werkt hun linker hersenhelft, waarmee hij luistert en praat, minder goed als zij nadenken. Mannen zijn niet in staat om na te denken over een probleem, terwijl hij het met zijn vrouw bespreekt. Wij dames denken meestal hardop omdat wij wel beide hersendelen tegelijkertijd gebruiken. Dit wil nog wel eens een hoop irritaties en spanningen opleveren binnen een relatie. Maar onthoud dat hij er niets aan kan doen!

Waarom vrouwen praten en mannen niet luisteren

Je kent het wel. Jij ratelt de oren van zijn kop, terwijl hij niet lijkt te luisteren. Dit heeft meerdere oorzaken. Vanaf de oertijd leerden mannen al kort en efficiënt te communiceren, omdat ze dan sneller actie konden ondernemen tijdens het jagen. Vrouwen spraken echter vanuit een sociaal oogpunt. Tot op het heden is dit meestal nog steeds het geval. Mannen zijn met hun communicatie veel passiever. Zij gaan juist over tot actie, in plaats van luisteren naar het probleem. Wij vrouwen luchten graag ons hart, terwijl mannen een oplossing gaan zoeken. Als deze gevonden is, willen mannen er ook niet meer over praten of naar luisteren.

Waarom mannen niet huilen

Wij vrouwen huilen gemiddeld 25 tot 50 keer per jaar. Mannen huilen maar 5 tot 20 keer per jaar. Dat mannen niet huilen, heeft te maken met hun zogenaamde machtspositie en mannelijkheid. Vanaf kleins af aan denken zij dat een man sterk moet blijven en dat huilen niet stoer is.

Waarom mannen andere humor hebben

Mannenhumor is vaak seksistisch, flauw of agressief. Hij gebruikt humor om een machtige positie te krijgen. Als iedereen erom lacht, is hij de man. Vrouwen gebruiken echter een andere vorm van humor. Zij doen het in een sociale context om een band te scheppen. Daarom maken wij minder kwetsende grappen. Een Brits onderzoek heeft wel uitgewezen dat mannen echt meer humor hebben dan wij dames. Dit komt door hun testosteron hormoon.

Waarom mannen slechte complimentjes geven

We zijn er nu wel achter dat mannen slechter zijn in communiceren dan vrouwen. Ook in het geven van complimentjes zijn zij meestal geen ster. Als je man zegt dat je een mooie dikke kont in die broek hebt, dan bedoelt hij dat echt goed. Mannen zijn slecht in complimenteren omdat zij te veel nadenken en bang zijn om ons te beledigen. Daarnaast willen ze niet slijmerig en opdringerig overkomen. Wij vrouwen stimuleren dit, door vaak boos te worden om een goed bedoeld complimentje die heel verkeerd aankomt. Daarnaast begrijpen niet alle mannen evenveel van vrouwen. Ze weten niet altijd waardoor wij gevleid zijn en waarmee zij ons kunnen complimenteren.