Top
  >  Eten & Drinken   >  Waarom je gezonde vetten nodig hebt


Je hebt vast weleens iets gehoord over de noodzaak van het eten van gezonde vetten. Maar waarom heb je eigenlijk gezonde vetten nodig?

Het wordt vaak gezegd dat je beter voedingsmiddelen kunt kiezen met een laag cholesterol gehalte en een beperkt aantal calorieën in plaats van producten waarin veel gezonde vetten zitten. In theorie zou je gewicht kwijt kunnen raken als je eet nuttigt met geen of een laag vetgehalte. Toch zijn gezonde vetten onmisbaar in een gezond eetpatroon en wel om de volgende redenen.

1: Je lichaam gebruikt vet als brandstof om energie te kunnen produceren.

2: Je lichaam heeft cholesterol nodig om je hormoonsysteem in werking te houden en om bloedlichaampjes te beschermen en herstellen bij beschadiging.

3: Bepaalde vitamines kan je lichaam zonder vetten niet opnemen.

4: De gezonde vetten in je eten kunnen niet door je lichaam worden opgenomen als vet. Alleen calorieën kunnen omgezet worden in vet, dus hier zou je op moeten letten.

5: Producten die veel cholesterol en vet bevatten hebben geen invloed op het cholesterolgehalte in je bloed. Ook hierbij is een te hoog aantal calorieën de oorzaak.

6: Als je een lange tijd te weinig vetten binnenkrijgt, wordt je huid droog, je haar wordt breekbaar en beschadigd, je hebt minder energie en je hebt het constant koud.

7: De laatste reden waarom je gezonde vetten nodig hebt, is vanwege het laten functioneren van je immuunsysteem, hersenen, hart, longen, botten, korter gezegd je hele lichaam. Dus als je gezond door het leven wilt gaan, kun je die gezonde vetten maar het beste omarmen.